

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
03-12-2017
Jarenlang vertelde Rik van de Westelaken als journaalpresentator nieuwsverhalen van over de hele wereld. Nu verlaat hij de studio en reist hij zelf de wereld over en bezoekt hij groepen mensen die - soms vrijwillig, soms noodgedwongen - een opmerkelijk leven leiden. Hij trekt een paar dagen met ze op, nieuwsgierig naar hun verhalen en ervaringen. Waarom hebben ze de keuzes gemaakt die hun - in onze ogen - 'anders' maken? En hoe reageert hun omgeving daarop? Rik van de Westelaken is in dé Gay Capital van Canada: Toronto. Zo ontmoet Rik de in Venezuela geboren Evana, die op haar 12e door haar ouders werd verstoten toen ze vertelde dat ze niet langer als jongen, maar als meisje wilde leven. In Toronto is het Evana gelukkig te worden en tegenwoordig woont ze samen met haar man. Ook Akia werd door zijn ouders uit huis gezet. Met transsekswerker Monica duikt Rik het nachtleven in.
De beroemde Perzische filosoof en geleerde Ibn Razi is de hoofdgast. Eigenlijk is hij al twaalf eeuwen dood, maar voor presentator Jochem op de Velde maakt hij een uitzondering. Zo bekijkt hij Adam en Hawwah (Adam en Eva), de ark van Nuh (Noach), de vijf zuilen van de Islam en de gouden eeuwen vol uitvindingen. Maar wat mocht er eigenlijk wel en wat niet?
Eenmaal werkloos blijven 55-plussers langer langs de kant staan dan andere groepen. En dat heeft voor sommigen van hen dramatische gevolgen. Na de WW wacht veelal de bijstand. Na een lang werkzaam leven zijn er dan ineens zorgen over de financiële toekomst. Maar er is ook goed nieuws, want de economie trekt aan en het aantal vacatures neemt toe. In de zorg, bouw en transport zitten werkgevers te springen om nieuwe mensen. Toch lijkt er een mismatch te zijn tussen deze roep om werknemers aan de ene kant en de werkzoekende oudere aan de andere kant. Hoe kan dat? Zitten werkgevers niet op hen te wachten? Of beschikken ze niet over de juiste diploma's en vaardigheden? En is omscholing voor oudere werknemers wel goed geregeld en zinvol? Of moeten we deze groep ontzien en een basisinkomen geven?
In Stegeman op de bres helpt Alberto Stegeman samen met zijn team mensen die in de problemen zitten. De getroffenen zijn in conflict met een instantie of iemand die kwaad in de zin heeft. De politie kan deze mensen, om wat voor reden dan ook, niet direct helpen. Bij alle gevallen is er sprake van onrecht en de problemen hebben dan ook een enorme impact op het leven van de gedupeerden. De slachtoffers zijn ten einde raad en hebben dringend hulp nodig. In deze uitzending springt Alberto op de bres voor meerdere mannen die zich opgelicht voelen door één vrouw: Monique van der W. Zij willen dat er een einde komt aan de ellende die ze veroorzaakt. Een bizar dossier, waarin Alberto meerdere gedupeerden spreekt en uiteindelijk de vrouw confronteert.
Verslag van de afstanden die vandaag op het programma staan tijdens de World Cup in Calgary.
Hoe kunnen overheden het vliegtuig negeren als de grootste vervuiler van de toekomst en toch ambitieuze milieudoelen stellen? En wat is het alternatief? In het Parijse Klimaatakkoord is de huidige en toekomstige uitstoot van het internationaal luchtverkeer niet eens opgenomen. Ondertussen gaan overheden door met het subsidiëren van luchtvaartmaatschappijen door al een halve eeuw tickets vrij te houden van btw en geen accijns te heffen op kerosine. Hoogste tijd om op zoek te gaan naar de groene vliegtuigpioniers. Zij werken nu nog in de luwte aan een technologische revolutie van hybride en elektrisch aangedreven vliegtuigen. Hun toekomstdroom is dat we ons nog meer en gemakkelijker door de lucht kunnen verplaatsen, maar dan schoon, stil en duurzaam.
Jelle Brandt Corstius onderzoekt op welke manier kunstmatige intelligentie ons gaat helpen als het gaat om ouderdom, sterfte en zingeving. Hij bezoekt onder meer een vrouw die een chatbot ontwierp waarmee ze met haar overleden vriend kan praten en een Amerikaanse transhumanistische politicus, die ervan overtuigd is dat kunstmatige intelligentie en andere technologie de grote wereldproblemen zullen verhelpen. Gaat technologie ons ook het eeuwig leven bezorgen, en willen we dat eigenlijk wel? En hoe verhouden deze ontwikkelingen zich tot onze behoefte aan religie en zingeving?
Met het laatste nieuws, gebeurtenissen van nationaal en internationaal belang en de weersverwachting voor de avond en komende dagen.
Evi reist verder door het prachtige Canada. Ze gaat van Vancouver stad met de boot naar Vancouver Island. Ze bezoekt Bute Inlet, een gebied dat eigendom is van de Homalco Indianen en waar het door de zalmtrek mogelijk is om beren te zien. Geraldine bezoekt onontdekt Kosovo. Ze gaat naar de Rugova-valei, een perfecte plek voor bergbeklimmen en ziplinen. Ze rijdt daarna naar Pristina, de jongste hoofdstad van Europa. Als laatste bezoekt ze Prizren, de stad die ook wel gezien wordt als de mooiste stad van het land.
Into the waves is een reality-programma waarin negen bekende Nederlanders de strijd met elkaar aangaan om de beste surfer te worden. In deze afvalrace, onder leiding van presentator Kay Nambiar en Nederlands kampioen surfen Kaspar Hamminga, worden de BN’ers getest op hun uithoudingsvermogen, concentratie, kracht en natuurlijk hun surfskills.
Het laatste nieuws uit binnen- en buitenland en het weer, speciaal voor de jonge kijker.
Sakina (11) wil een taart maken voor haar oma Adele (55). Zij heeft een diabetische ziekte en Sakina maakt zich daar veel zorgen om. Oma woont met heel veel familie in huis en ze zorgt voor hen allemaal. De grote zus van Sakina woont ook bij oma om een beetje op haar te passen. Oma moet, net als Sakina, op haar eten letten en ze steunen elkaar hierin. Sakina wil oma bedanken voor alle hulp en liefde. Ondanks hun dieet wil Sakina oma een heerlijk zoete taart geven, omdat dat best mag voor een keertje!
In Je eigen droomhuis worden ambitieuze bouwplannen tot uitvoering gebracht. Gezinnen en stellen zetten alles op alles om hun net aangekochte kavel of vervallen historische pand om te toveren tot hun eigen droomhuis. Maar lukt het ze met de beperking van budgetten, deadlines en weersomstandigheden om hun droom uit te laten komen?
Reinbert de Leeuw is vooral bekend als pianist (Satie) en dirigent van Asko|Schönberg. In die hoedanigheid zet hij zich al een leven lang in voor de muziek van componisten die zijn tijdgenoten zijn. Maar Reinbert de Leeuw is tevens een van hen - componist van een klein maar fijn oeuvre. Een van De Leeuws meest geliefde stukken is 'Im wunderschönen Monat Mai', voor een zangeres-actrice en klein ensemble. In deze liedcyclus geeft De Leeuw zijn muziek-theatrale visie op de Duitse romantische liedkunst. De Leeuw kent Katja Herbers al sinds haar geboorte, als vriend van haar (muzikale) ouders. In 2013 zong zij voor het eerst 'Im wunderschönen Monat Mai'. Maar slechts één keer. In Podium Witteman zingt Katja Herbers voor het eerst met Asko|Schönberg, met de componist als pianist.
Rachel helpt een dagje mee met dokter Manon. Elbert gaat op pad met het duikteam van de brandweer en helpt bij een in scène gezet ongeval. In het lab laten we zien hoe je zenuwen werken. En wie heeft een beter richtingsgevoel? Rachel of Elbert?
Met live wedstrijdbeelden, samenvattingen, interviews en reportages van de belangrijkste sportwedstrijden en -evenementen van die dag. Sportmonoloog: Ben van der Burg
Waarom maken we kaas eigenlijk bijna altijd van koeienmelk? Pieter en Willem willen kaas maken van een dier waar ze nog nooit kaas van zagen. Ze vinden een boerderij met kamelen. Is het mogelijk om kamelenkaas te maken?
Jeroen Smits en zijn camerateam gaan kamperen. Acht weken lang volgen we het team op weg naar campings in Nederland en België. Ze worden hier ontvangen door de campingeigenaar die leuke en spraakmakende activiteiten voor Jeroen en zijn team gepland heeft. Naast het kampeeravontuur is er aandacht voor kampeerinnovaties, gadgets en tips van de ANWB voor op en rond de camping.
In Alles over Wonen wordt de kijker meegenomen binnen het huis, buiten het huis en om het huis. De kijker wordt geïnformeerd en geadviseerd bij verkoop, verhuur of financiering.
Spectaculaire en superspannende familiespelshow. Vier vaders gaan tot het uiterste zodat hun zoon of dochter na afloop kan zeggen: 'Mijn vader is de beste!'
Onderwerpen: Suikerspin, Goud in de mond, Tijd Eng-NL, Zingende zaag, Sint plaatsnaam en Slapengroeien.
Kamla probeert de relatie met haar dochter Yosida te verbeteren, Ashwin stort zich op de opvoeding van zijn kinderen, Pandit Gangarampanday wil Divali vieren en Sonakshi wil eens een keer iets voor zichzelf te doen. Allen worstelen ze met de hoge moraal en verwachtingen van de Hindoestaanse cultuur.
Ze is de nachtmerrie van menig foodblogger of foodie die het opneemt voor vers, simpel en ambachtelijk eten: microbioloog en columnist Rosanne Hertzberger wijst er fijntjes op dat natuurlijk helemaal zo natuurlijk niet is. Aan al ons eten is gesleuteld. En dat is maar goed ook.
Schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra vertelt hoe de Amerikaanse visionair en milieuactivist Stewart Brand haar blik op de wereld gekanteld heeft. Brand leerde Van Heemstra dat langetermijndenken noodzakelijk is voor de redding van de mensheid.
61 procent van de jeugd in de armste wijk van de stad Bugembe in Oeganda is analfabeet. Een enorm hoog aantal, dat vooral komt doordat de overheid nauwelijks scholing aanbiedt en omdat ouders vaak het schoolgeld niet kunnen betalen. De stichting The Non Violence Project Uganda wil de armoede verminderen met goed en betaalbaar onderwijs.
Mpanzu Bamenga is jurist en D66-politicus. In 1994 vluchtte hij samen met zijn moeder en broer uit Congo naar Nederland. Dertien jaar heeft hij in Nederland gewoond, zonder een verblijfsvergunning. Ondanks deze precaire situatie heeft hij altijd geloofd in een betere toekomst en heeft hij alle kansen die hij kreeg met beide handen aangegrepen. Bamenga droomde, ondanks zijn eigen armoede en onzekerheid, al heel jong van een rechtvaardige en inclusieve samenleving. Bamenga is onder andere werkzaam als jurist en coördinator bij het Wereldhuis in Den Haag, een project van Stek voor stad en kerk (door de Haagse diaconie). Als christen helpt hij vluchtelingen en ongedocumenteerden door op te komen voor hun basisrechten en maakt hij juridische, psychische, financiële en medische bijstand voor hen mogelijk. In 2016 werd Bamenga verkozen tot Eindhovens politiek talent van het jaar. Hij werd uitgenodigd om naar de Verenigde Staten te komen voor een uitwisselingsprogramma van het Bureau of Educational and Cultural Affairs of the U.S. Hij werd ook gevraagd als spreker bij The Congressional Black Caucus Foundation Event 2016 en in het Witte Huis. Marleen Stelling praat met Bamenga over zijn geloof als inspiratiebron voor zijn maatschappelijk engagement.
Martin Michael Driessen praat over zijn nieuwste roman De Pelikaan. Deze roman toont tegen een achtergrond van kapitalistisch hoogstandjes als gokken en knevelarij in laat-communistische Joegoslavië Driessens ongeëvenaarde vermogen alledaags leven te verheffen tot opwindende literatuur. Ook te gast zijn Heleen Debruyne en Anaïs van Ertvelde over hun boek Vuile Lakens, een hedendaagse visie op seksualiteit. Seks is overal. Op tv, op straat, op social media: er is geen ontkomen aan. In dit boek leggen Van Ertvelde en Debruyne bloot dat 'seksuele vrijheid' een illusie is. Ze zoeken in de geschiedenis, cultuur en wetenschap en in hun eigen ervaringen naar wat onze lichamen beknot, in de hoop zo de nodeloze schaamte eindelijk voorbij te raken.
Hij heeft misschien wel het meest turbulente jaar uit zijn leven als herder van een bisdom achter de rug. In de tweede week van de advent kijkt hij terug op dat jaar. En natuurlijk zal hij dan uitgebreid ingaan op die onvergetelijke bedevaart van ruim 1200 mensen uit zijn bisdom Den Bosch. Maar hij zal ook ongetwijfeld vertellen over die moeilijke dagen in het voorjaar, toen hij uiteindelijk nee moest zeggen tegen een zegen in de Sint Jan voor homoseksuelen. Hoe kijkt hij daar nu op terug? En wat heeft hij ervan geleerd? Waar heeft hij de bezieling gevonden om door te gaan, ondanks alle negatieve publiciteit. Bisschop Gerard de Korte maakt de balans op van dit jaar en zal ongetwijfeld wijzen naar de noden van de samenleving. Wat heeft de kerk daarover te zeggen? En meer nog: waar is de kerk van toegevoegde waarde geweest voor het leven van mensen in Nederland?
Hila is zeventien en houdt van zingen, hiphopdansen en fietsen. Dat klinkt als een doorsneemeid. Het grote verschil is alleen dat Hila haar hobby's niet meer kan uitoefenen. Tijdens het fietsen werd ze geschept door een auto, waardoor ze ernstig hersenletsel opliep en in coma raakte. Ze kon niet eens meer met haar familie en vrienden praten. In de zorginstelling Aleh, waar Hila woont, hebben ze een nieuwe speciale computer. Ze kan 'praten' door haar ogen naar de juiste letter op het scherm te bewegen. De hulpverlener vertelt trots: 'Gisteren heeft ze dat voor het eerst gebruikt en het eerste woord was 'papa'. Haar vader glundert bij het weerzien van zijn mooie meid. De situatie raakt hem en is pijnlijk, maar de nieuwe mogelijkheid tot communicatie maakt hem blij. Hij hoopt op verdere ontwikkeling. 'We geven de moed niet op met Hila. Hila is een vechter.'
Soms geef je dingen uit handen, waarvan je later denkt: had ik het maar zelf gedaan. Dan was het vast beter, sneller of mooier gegaan. Jurjen ten Brinke vertelt dat God dat gevoel ook kent. Hij investeert voortdurend in ons leven. Hij laat ons in vrijheid reageren, maar of het daar nou beter van wordt? In het Bijbelboek Jesaja komen we een verhaal tegen waarbij God zichzelf vergelijkt met een wijngaardenier die een wijngaard heeft aangelegd. Hij heeft alle randvoorwaarden vervuld om een mooie oogst te mogen verwachten, maar de wijngaard levert niets dan teleurstelling op. En dan geeft God het op, of toch niet?
Mirjam presteert goed op school en is erg sociaal. Aan de buitenkant lijkt alles goed te gaan. Ze probeert een ander gelukkig te maken, maar zelf kan ze het leven niet meer aan. Haar ouders, Liesbeth en Arend Blok, zien haar innerlijke strijd met lede ogen aan. Onmacht, dat is wat Thom Wildeboer ervaart als zijn vader onverwacht overlijdt. Hij is net zestien jaar en oudste van zes kinderen. De dood van zijn vader tekent zijn verdere leven. Als hij in een huwelijkscrisis komt en met zijn vrouw in relatietherapie gaat, zit hij muurvast. Dan pas komt de boosheid en de frustratie over de dood van zijn vader naar boven.
Claartje Kruijff (45) groeide op in de Verenigde Staten en maakte in Nederland haar middelbare school af. Ze studeerde psychologie in Leiden en werkte daarna in Amsterdam en Londen voor een internationaal organisatieadviesbureau. Van huis uit speelden kerk en geloof geen enkele rol in haar leven, maar tijdens de voorbereidingen van haar huwelijk raakte ze in gesprek met een priester. Dat veranderde alles. Ze gaf haar baan op en ging theologie studeren aan de VU. Inmiddels is ze al een aantal jaren werkzaam als predikant in de Amsterdamse oecumenische Dominicusgemeente. Daarnaast is zij buiten de kerk actief en wordt ze gevraagd voor huwelijken, uitvaarten, gesprekken en lezingen. In 2016 schreef ze het boek 'Leegte achter de dingen', over hoe haar gevoel van existentiële en spirituele leegte veranderde in betekenisvolle ruimte. Onlangs viel haar een bijzondere eer te beurt: zij, theoloog zonder de ballast van geloofsstelligheden, werd verkozen tot Theoloog des Vaderlands.
Compilatie van fragmenten uit de uitzendingen van 27 november tot en met 1 december.
Met een vat vol onvermoeibaar enthousiasme onder de arm gaat hij nieuwe uitdagingen aan. Zo begeleidt hij Leeuwarden tot Europese cultuurstad van 2018.
