

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
De reünie - Alle afleveringen
De bollenbozen die de wereld veroverden. Uit meer dan 800 aanmeldingen kwamen de 25 slimste, beste en meest doortastende studenten door de loodzware selectieronden om toegelaten te worden tot het 'klasje' van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo ook de lichting van 1997 die in januari van dat jaar de statige laan opliep van één van de mooiste scholen van het land: Instituut Clingendael. Daar werden ze in korte tijd klaargestoomd voor het vak als diplomaat. Ruim twintig jaar laten keren ze weer terug naar de plek waar het allemaal begon om met elkaar herinneringen op te halen. Stuk voor stuk hebben ze topposities bereikt in de internationale politiek. Een aantal is ambassadeur, anderen zijn topambtenaar en elke vier jaar wordt de carrousel in werking gezet en komen ze allemaal weer ergens anders op de wereld terecht. Nu zijn ze even terug uit Burkina Faso, uit Moskou, Marokko en Myanmar en praten openhartig over hun vak. Hoe is het voor Dominique om met haar gezin in Rusland te wonen waar je voortdurend wordt afgeluisterd? En wat betekent het voor Marriët en Gerard om als stel in de diplomatieke dienst te zitten waardoor ze in totaal acht jaar niet samenwoonden? Wat doet het met Wouter om zowel de verschrikkingen van Rwanda als de ellende met de Rohinga's mee te moeten maken? En hoe houden ze zich staande in een steeds hectischer wereld? Klaus pakt vaak z'n viool. Om even wat anders te horen dan de almaar ratelende telex.
De straatschoffies van de Van der Waalsscholengemeenschap uit 1984. De Van der Waalsscholengemeenschap uit Amsterdam trekt leerlingen uit alle hoeken van Amsterdam. Het is daarom zeer divers en lekker volks. De leerlingen die in 1984 in de brugklas zitten groeien op in een stad waar de heroïnespuiten op straat liggen en waar de ME'ers op straat pissen voordat ze de kraakpanden leeg vegen. Edson groeit op in zo'n krakerswijk, zijn moeder stuurt hem uit bezorgdheid naar een school aan de andere kant van de stad. Toch gaat het moeizaam met de schoolcarrière van Edson. Het straatleven trekt, de jointjes kan hij niet weerstaan en uiteindelijk belandt hij met een psychose in het AMC. Tot hij een fantastisch idee krijgt: hij wil sneakers gaan verkopen. Zijn merk Patta heeft nu vestigingen over de hele wereld. Naomi was ook veel op straat te vinden in de jaren 80 en ontmoet daar mensen die niet altijd een goede invloed op haar hebben. Nu geeft ze les op school aan de straatschoffies van nu en helpt deze kinderen om goede beslissingen te nemen in hun leven. En hoe is het gegaan met Saadet en Rachida, die thuis Turks opgevoed worden maar op school de Nederlandse cultuur meekrijgen? Ze kijken nog vaak met dankbaarheid terug naar de tijd waarin ze de kans kregen om te gaan studeren. Raymi's wortels liggen op Curaçao. Met twaalf jaar komt hij naar Nederland maar nergens vindt hij een veilige plek om zichzelf te zijn. Na een lange zoektocht geeft het meespelen in de film All Stars hem eindelijk het zelfvertrouwen om zijn familie te vertellen dat hij homo is. Nu maakt Raymi zelf films en theaterprogramma's waar deze thematiek regelmatig terugkomt. En ook al was zijn schoolcarrière hier kort. Het heeft hem een beslissend zetje in de goede richting gegeven.
De wereldverbeteraars van het Ashramcollege uit het Alphen aan den Rijn van 1986. Het waren de woelige jaren 80, waarin de klasgenoten van 5 vwo hun onderwijs kregen op een heel vrije middelbare school. De leraren noemden ze er bij hun voornaam en over alles werd gediscussieerd. Met een inpandige kroegruimte was er ruimte voor een feestje, waar stiekem werd gewerkt aan het eigen verantwoordelijkheidsbesef, want er was veel ruimte en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid. En daarmee werd het Ashram, in de volksmond ook wel gekscherend het 'hashram' genoemd, ook een trekpleister voor zij-instromers van andere scholen, op zoek naar een beetje meer vrijheid. Aan de hand van de verhalen van de kinderen van toen, die elkaar nu weer treffen op hun oude school, zien we hoe die basis heeft uitgepakt. Want hoe het is het nu met feestneuzen Derek en Eric, die altijd rondscheurden in een gele kever? Of met dat andere lid van de kroegcommissie, de linksgeoriënteerde Tim? De laatste is inmiddels een belangrijke speler in de bescherming van het regenwoud in de Amazone. Hij heeft er een heel eigen methode ontwikkeld om de ontbossing tegen te gaan. Ook Jolanda probeert een bijdrage aan een betere wereld te leveren, maar zoekt dat heel wat dichter bij huis. Terug in hun oude klas wisselen ze herinneringen uit aan de tijd dat ze altijd rondhingen bij Naomi bijvoorbeeld, ook zo'n plek waar alles mocht. Haar vader was kunstenaar en een vrijgevochten geest. Het was een klap toen hij op slechts 46-jarige leeftijd overleed, terwijl zij op dat moment op de Transsiberië Express zat. Gelukkig was klasgenoot Maarten er om haar op te vangen. Inmiddels zijn ze al jaren met elkaar getrouwd.
De wereldburgers van het Ommelander College uit Appingendam 2003-2004 hebben dan wel in het dunbevolkte Noordoost-Groningen op school gezeten, een saaie bedoening was het er allerminst. De leerlingen van het Ommelander College uit Appingedam reizen de hele wereld rond en komen overal vandaan. Samen met Anita Witzier keren ze terug naar hun oude klas, om daar herinneringen op te halen aan de tijd toen ze in de vierde van de havo zaten. Inmiddels reist José de wereld rond met beroemde dj's als Martin Garrix en woont Maike op een hutje aan het strand in Portugal. Ook voor Maroua is Nederland te klein gebleken. Ooit vluchtte ze met haar familie uit Irak, omdat haar opa een moordaanslag op dictator Sadam Hoessein beraamde, nu woont ze met haar gezin in België. Maar er zijn ook veel leerlingen op het platte Groningse land gebleven. Daar was het voor Wouter een enorme klap toen hij wegens rugproblemen het boerenbedrijf van z'n ouders niet kon overnemen. De gedachten aan een voortijdig levenseinde speelt lang door zijn hoofd, maar hij neemt de stap gelukkig niet. Joost worstelt ondertussen met een huidziekte die zijn leven tot een hel maakt. Nu heeft hij iets gevonden dat helpt en kan het leven op z'n 32e opnieuw beginnen. Dat geldt ook voor José. Ondanks een groots en meeslepend leven in de grote stad blijkt de band met haar geboortestreek zo sterk dat ze haar rust weer zoekt in het nabijgelegen Loppersum.
Nadia wordt al jong smoorverliefd op Hakim, en tot schrik van haar omgeving trouwt ze met hem als ze nog maar zeventien jaar is. Ze krijgen samen een kind maar als haar zoontje nog maar drie maanden is verongelukt Hakim. Op haar 29ste is Nadia weduwe. Aan Jan Kooijman vertelt zij hoe de periode na het ongeluk een grote waas is, maar hoe ze zich daarna heeft hersteld tot wat ze nu is: een schrijfster van kookboeken en een succesvolle televisiekok bij o.a. het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten. Erik wordt door zijn moeder al snel van school gehaald om te gaan werken. Erik volgt zijn passie en gaat met paarden werken. Vijftien jaar lang werkt hij als ruiter bij Defensie en maakt indrukwekkende ceremonies mee zoals de trouwerij van Willem-Alexander en Máxima, maar ook de bijzetting van prins Bernhard. Helaas is werken nu onmogelijk, er is MS bij hem geconstateerd. Elke dag is weer een gevecht om toch bij zijn paarden te kunnen zijn. Iwan heeft na zijn technische opleiding een zeer bijzonder beroep gekozen: hij verbouwt en stoffeert rouwauto's voor begrafenisondernemers door heel Europa. Aan Ajouad laat Iwan zien hoe je een rouwauto voor Noorwegen kunt onderscheiden van een rouwauto uit Duitsland.
Rolf had zoals hij dat zelf zegt 'een ego van twee meter' terwijl hij in werkelijkheid met zijn dwerggroei maar 1.25 meter is. Hij weigerde lang zijn handicap te accepteren en streefde een mooie baan met veel geld na. Tot hij verzuurde en met een burn-out thuis zat. Aan Ajouad vertelt Rolf hoe hij toen voor de spiegel is gaan staan om zichzelf eens goed te bekijken en te accepteren. Sindsdien overrompelt het leven hem met geluk: een mooie sportcarrière in het zeilen en een prachtige vrouw en pasgeboren zoon zijn het resultaat. Bas was op school de grapjas van de klas. Hij verdunde de melk in de schoolkantine met water en schakelde de telefoon van de school door naar de plaatselijke slagerij. Zelfs toen hij van school werd gestuurd mocht hij blijven, geen enkele andere school wilde hem hebben. De grappen en grollen werden later serieuze ontmoetingen met Justitie: hij belandde voor tien maanden in de cel. Dat was voor hem het moment om het roer om te gooien. Eric-Jan worstelt al jaren met drugsgebruik. Na diverse opnames en depressies heeft hij nu gekozen voor een leven zonder drugs. Samen met zijn ouders vertelt hij hoe zwaar deze tijd is geweest.
Mostafa, van Marokkaanse afkomst, werd als jonge vent in elkaar geslagen omdat hij met een Nederlandse vrouw over straat liep. Het was voor het eerst dat hij voelde dat hij zich moest verdedigen omdat hij 'anders' was. Dat gevoel werd sterker na de aanslagen in Parijs op het kantoor van Charlie Hebdo. Mostafa vertelt aan Ajouad El Miloudi hoe hij in actie is gekomen met zijn facebookpagina 'Niet Mijn Islam', en vertelt hij hoe meer we kopjes thee met elkaar drinken kan helpen om de angst tegen de Islam te verminderen. Het leven van Brigt staat al van jongs af aan in het teken van schaatsen. Toch lukt het hem niet om de absolute top te bereiken. Als hij met schaatsen wil stoppen stimuleert zijn broer hem, die ook topschaatser is, om door te gaan. Hij geeft Brigt technische tips waarmee hij zijn tijden nog kan verbeteren. Aanvankelijk verzet Brigt zich tegen de bemoeienis van zijn broer, maar als hij doorzet volgt de beloning: een bronzen medaille bij het WK afstanden op de 5000 meter. Paul heeft een passie voor champagne. Die gaat hij zelf inkopen in Frankrijk. Het programma gaat met hem mee om te proeven.
Coen vertelt in 1980 in 5 VWO van De Nassau Scholengemeenschap in Breda al graag wetenschappelijke verhalen. Liggend op het strand vertelt hij zijn klasgenoten alles over de sterrenlucht. Jaren later promoveert Coen in de lucht- en ruimtevaarttechniek en nu is hij het hoofd van de Studium Generale aan de TU Delft. Maar daarnaast bestudeert hij in eigen tijd intensief het bestaan van UFO's. Samen met rapper Lange Frans vertelt hij er zelfs over in theaters. Aan Ajouad El Miloudi legt hij uit wat voor bewijs hij inmiddels heeft verzameld. En hoe graag hij eens een reisje zou willen maken met zo'n UFO. John is uroloog, maar heeft een fascinatie voor skeletten en fossielen. In een speciaal daarvoor ingericht kamertje in zijn huis toont hij ons zijn bijzondere collectie. Daarbij springt vooral de complete paardenschedel in het oog. Briene is een man van de wereld geworden, met huizen in Laos, Barcelona en Amsterdam. En met een voorliefde voor kunst. Hij zet zich met ziel en zaligheid in voor het Nationaal Ballet door donateurs te enthousiasmeren. Briene neemt ons mee naar een training van het Nationaal Ballet waar hij vertelt waarom deze dansers hem zo raken.
In deze special komen tien militairen bij elkaar die in 2007 door Nederland waren uitgezonden naar Kandahar. Landmacht, luchtmacht en medewerkers van het militaire hospitaal zaten daar voor de ISAF-missie om Afghanistan weer op te bouwen. Met indrukwekkende verhalen vertellen de militairen wat ze hebben meegemaakt, onder welke omstandigheden ze moesten werken en wat de impact van de missie is geweest op hun persoonlijke leven. Erik werkte in het militaire hospitaal in Kandahar. De patiënten die hij op de operatietafel kreeg maakten zo'n indruk op hem dat hij er thuis niet meer van kon slapen. De posttraumatische stressstoornis die daarna bij hem wordt vastgesteld zorgt ervoor dat hij verder afglijdt en eigenlijk niet meer verder wil. Jan Kooijman bezoekt Erik tijdens zijn EMDR-therapie. Erik vertelt hoe hem dit helpt zijn trauma's te verwerken, maar ook hoe het schrijven van een boek en het optreden in theaters daarbij helpt. Patrick was in Kandahar commandant van de Nederlandse draagploeg, verantwoordelijk voor de ceremonies die plaatsvinden als een militair sneuvelt en met het vliegtuig teruggaat naar Nederland. Hij vertelt hoe hij samen met aalmoezenier Erik het afscheid van de gesneuvelde soldaat 1e klasse Tim Hoogland heeft georganiseerd en hoe daardoor een vriendschap tussen hem en de aalmoezenier is ontstaan. Anthony heeft al verschillende missies achter de rug als hij in 2007 in Kandahar is. Hij is daar verantwoordelijk voor het onderhoud van de F-16's. Maar het gezin van Anthony wordt steeds angstiger als hij op missie gaat, waarna hij besluit om Defensie te verlaten en ander werk te zoeken. Hij bezoekt nu pretparken waar hij verantwoordelijk is voor de veiligheidscontrole van achtbanen. Toch blijft Anthony de onvoorwaardelijke kameraadschap van het leger missen. Deze Reünie-special geeft een mooi inzicht in het leven van militairen en wat voor offers zij maken voor hun werk. Hoe nuttig is deze missie naar Afghanistan uiteindelijk geweest?
Bob begint 40 jaar geleden op de kunstacademie aan cocaïne, nu is hij nog steeds verslaafd. Met behulp van de verslavende middelen werkt hij nog bezeten aan zijn carrière als kunstschilder. En ondanks dat hij regelmatig werken verkoopt hoopt hij nog steeds op de grote doorbraak. De verslaving van Rob lijkt onschuldiger: hij is ultraloper. Hij is de eerste Nederlander die op alle zeven continenten een marathon heeft voltooid. Hij rende op de Zuidpool en in de Sahara, soms wel afstanden van meer dan 300 kilometer. Zijn arts zei vijftien jaar geleden al dat het fysiek niet meer kan, maar Rob kan niet leven zonder te rennen. Hij vertelt aan Jan Kooijman over zijn nieuwste uitdaging: een marathon over de Chinese Muur. De run met 5000 traptreden wordt een uitputtingsslag. Jos overwon zijn alcoholverslaving. Hij zoekt nu vooral de rust van de natuur op zijn landgoed in Duitsland. Hij neemt dan wel zijn geweer mee om zijn eigen reerug te schieten. Ajouad El Miloudi gaat met hem op pad om te vragen waarom hij dat doet.
Bevel is bevel. En dus springt Paul in 2008 met zijn parachute uit het vliegtuig om te landen in de Haagse Hofvijver. Het bevel is gegeven door zijn baas van het ministerie van Defensie, hoewel Paul al heeft aangegeven dat de sprong te risicovol is. Paul krijgt gelijk. Als meervoudig kampioen precisiespringen met de parachute landt hij weliswaar op de goede plek, maar hij verbrijzelt daarbij zijn voet. Een lange revalidatie volgt, maar hij blijft vechten tegen de pijn. Paul besluit dit jaar om zijn onderbeen te laten amputeren en een prothesebeen te laten aanmeten. Samen met Patrick doet hij daarna weer zijn parachute om. Kan hij weer net zo precies springen met zijn nieuwe been? De jongens van de lts waren soms hard voor elkaar, er werd gescholden en geknokt. Maar ook de leraren moesten het ontgelden. Een leraar werd zelfs van school gepest. Alex, inmiddels dominee, voelt zich geroepen om namens de klas excuses te maken aan de docent. Ze ontmoeten elkaar weer op hun oude school. En natuurlijk werd er door de jongens op brommers gereden. Ook Ronny had er een. Maar in het examenjaar werd hij op zijn brommer geschept door een vrachtwagen en overlijdt. Zijn schoolvrienden Theo, Tonny en Aalt stappen nog een keer samen op de brommer om een eerbetoon te brengen aan hun vriend Ronny.
Nog nooit komen er zoveel vluchtelingen naar Nederland als in 2015. Hun vlucht in de bootjes en hun ontvangst in Nederland beheerst het nieuws. Maar hoe is het daarna met ze gegaan? De Reünie volgde vijfentwintig van deze vluchtelingen een jaar lang en brengt ze weer samen op de plek waar ze toen werden ondergebracht: de Jaarbeurs in Utrecht. Patrick Lodiers spreekt met de vluchtelingen openhartig over hun verblijf het afgelopen jaar in Nederland. Hoe ze soms moedeloos werden van het wachten en van het steeds wisselen van opvanglocatie. Maar ook hoe ze muziek hebben gemaakt. Ze laten zien hoe graag ze de taal en een vak willen leren, maar ook hoe ze kennismaken met mensen die de vluchtelingen het liefst bij de grens zouden tegenhouden. Alle sentimenten die leven bij de vluchtelingenopvang komen aan bod. Tamer laat zien hoeveel energie er in sommige vluchtelingen zit. Hij ontvlucht Syrië als hij dreigt vermoord te worden wegens kritiek op de overheid. Nu probeert hij zijn vrouw Safa en hun twee kinderen naar Nederland te halen. Dat lukt. De Reünie volgt Safa na haar afscheid van familie en vrienden in Syrië, op haar reis via Libanon naar Schiphol, waar ze Tamer weer in de armen kan sluiten. Rafeek kreeg een speciaal welkom in Nederland: hij vindt onderdak bij een gastgezin. Samen met de kinderen in het gezin kijkt hij de kinderprogramma's op televisie en leert zo zijn woordjes Nederlands. De Reünie volgt Rafeek in het gezin en hoort van de ouders waarom ze Rafeek in huis namen. Rasheed, Mahmoud en Muayd zijn al vrienden in Damascus sinds hun jongste jeugd. Om aan een oproep voor het leger te ontsnappen ontvluchten ze Syrië om na een gevaarlijke bootreis in Lesbos aan te komen. Met boot, trein en auto bereiken ze uiteindelijk Utrecht. De vlucht heeft de drie vrienden dichter bij elkaar gebracht, maar in Nederland worden ze uit elkaar gehaald. Met Patrick Lodiers gaan ze op pad om in Hongarije en Lesbos te vertellen over hun vlucht en de verwachtingen die ze toen hadden.
Sia zwerft als jong meisje door Europa. Uiteindelijk woont ze jarenlang in Luxemburg. Als ze daar op straat wordt aangerand, slaat ze op de vlucht. Ze neemt het vliegtuig en belandt in Gambia. Als ze daar kinderen ziet op straat, sommigen zonder ouders, zonder huis begint ze te bouwen aan haar eigen kindertehuis. Aan Patrick laat Sia vol trots zien hoe ze inmiddels voor 25 kinderen een veilig thuis heeft gemaakt. Na de opname krijgt Patrick het vreselijke bericht: Sia is ongeneeslijk ziek. Patrick zoekt haar op en spreekt met haar over hoe zij probeert voor haar kinderen hun veilige thuis te laten voortbestaan. Mariëlla is kind van Italiaanse ouders. Haar vader groeide op in armoede en eten was er voor hem maar mondjesmaat. Toen hijzelf een gezin kreeg zorgde hij dat er eten in overvloed was. Mariëlla neemt dat van huis uit mee en leeft zelf ook zo, totdat ze ineens 120 kilogram weegt. Om af te vallen neemt ze een maagband en gaat haar droom eindelijk in vervulling: ze past weer in de karretjes van een achtbaan. Het leven van Emmy heeft altijd in het teken gestaan van muziek. De belangrijkste momenten in haar leven zijn dan ook sterk verbonden met muzieknummers. Samen met haar maken we de soundtrack van haar leven.
Vijftien jaar na de moord op de politicus Pim Fortuyn brengt De Reünie zijn klasgenoten van het Mendelcollege uit Haarlem bij elkaar. Ze halen herinneringen op aan de jonge Pim Fortuyn, bespreken hoe zijn politieke invloed tot op de dag van vandaag nog voelbaar is, en vertellen hoe het hen zelf is vergaan sinds 1967. Pim Fortuyn was volgens zijn klasgenoten al vroeg rijp en discussieerde fel met medeleerlingen en docenten. Tegenargumenten wist hij toen al moeiteloos te pareren en hij had over alles een mening: het katholieke geloof, de politiek of de maatschappij. Pim Fortuyn was niet geliefd op school, stelt zijn biograaf Leonard Ornstein. Hij wordt door sommigen omschreven als pedant en een einzelgänger. Hij zonderde zich graag af, en ging na school snel naar huis om te studeren. Zijn belangstelling ging ook al snel uit naar de buitenlandse politiek. Zo was John F. Kennedy zijn grote voorbeeld. Hij bewaarde een bidprentje van de Amerikaanse president zorgvuldig. Zijn broer Simon Fortuyn bevestigt dit beeld van zijn zes jaar oudere broer. "Ik ging met vrienden op stap, we draaiden muziek en zochten aandacht van de meisjes. Pim niet. Die bleef altijd thuis, droeg knickerbockers en ging niet op stap." Maar Simon beschrijft Pim ook als een familieman die ontzettend lief was voor zijn moeder en als iemand met veel humor. Natuurlijk was broer Simon geschokt door de moord, maar maakte zich na de begrafenis ook veel zorgen hoe Fortuyn herinnerd zou worden. "Het heeft mij pijn gedaan dat hij werd begraven als een soort Mussolini, en ik ben blij dat na 15 jaar dat beeld weg is. Pim wordt nu niet meer als extremist gezien." De klasgenoten van Pim hebben zelf ondertussen mooie en soms opvallende carrières opgebouwd. Klasgenoot Hans werd weliswaar afgewezen bij de filmacademie, maar wist als producent van de film Antonia later toch maar mooi een Oscar te winnen. De carrière van Ad verliep anders. Werkend in de bouwwereld werd hij bekend in Nederland als klokkenluider.
Minister-president Rutte spreekt de leerlingen toe vanuit het torentje, want zijn oude middelbare school staat centraal in deze Reünie. In de klas zit Rutger, die doordeweeks als huisvader voor zijn twee kinderen zorgt, maar in het weekend de hele wereld overvliegt als één van de allerbeste dancefotografen ter wereld. Samen met dj Hardwell, Martin Garrix, Tiësto, en Afrojack reist hij de hele wereld over om dancefeesten vast te leggen. Foto's die daarna ook de hele wereld overgaan. Terwijl hij aan het werk is op het Ultra Music Festival in Rio de Janeiro vertelt Rutger aan Patrick hoe hij in een menigte van tienduizenden feestende mensen toch een intieme foto kan maken. En dj Hardwell spreekt zijn bewondering uit over Rutger, over hoe hij er steeds weer in slaagt om het gevoel van die avond vast te leggen. Albert zoekt liever de stilte. Hij woont op een woonboot zonder koelkast en douche en streeft naar een wereld zonder geld. Caroline heeft thuis een boek dat ze niet durft te lezen. Het is gemaakt door en voor haar overleden eeneiige tweelingzus Elisabeth. Caroline vormde met haar zus een twee-eenheid en leidde bijna eenzelfde leven. Dezelfde studie, allebei vier kinderen, waarvan ook allebei een tweeling. Maar ook allebei borstkanker. Caroline overleeft het. Haar zus niet. Het gemis en het schuldgevoel overheerst nog. Ze denkt dat ze binnenkort aan het boek kan beginnen.
