-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
2Doc - Alle afleveringen
Durven we de geschiedenis van de moderne kunst te herschrijven ten gunste van een vrouw? Wie heeft in 1917 een bestaand (readymade) urinoir gesigneerd en ingezonden voor een kunsttentoonstelling in New York? Was het Marcel Duchamp, die het kunstwerk destijds claimde? Of is Elsa von Freytag-Loringhoven de echte auteur van een van de belangrijkste kunstwerken van de 20e eeuw? Barbara Visser zet originaliteit, auteurschap en identiteit op scherp.
'Het Rijksmuseum moet zichzelf opnieuw uitvinden', aldus Valika Smeulders, hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum. Ida Does volgt senior conservator Eveline Sint Nicolaas en haar collega's tijdens hun drie jaar durende zoektocht naar verzwegen verhalen. Wat is de relatie tussen de kunstwerken en het Nederlandse slavernijverleden? Voor het eerst richt het museum zich op slavernij in de koloniale periode in Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, Zuid-Afrika en Azië, een zowel pijnlijk als bevrijdend proces.
Regisseur Huibert van Wijk zet zijn geadopteerde broer Tim en zijn vader Lex tegenover elkaar. Beiden kijken anders terug op de adoptie van Tim. Een schaduwkant waar ouder en zoon, zo'n ruim veertig jaar later, nog altijd moeite mee hebben.
Regisseur Loretta van der Horst geeft een nieuw perspectief op de realiteit en op de politieke statements over de wereld rond de Amerikaanse grensmuur.
Portret van de gevierde Chileense journalist Augusto Góngora en zijn vrouw, actrice en Chileense minister van Cultuur, Paulina Urrutia. Góngora werd bekend als vooraanstaand cultureel commentator, die zich jarenlang inzet om de herinneringen aan de dictatuur van August Pinochet levend te houden. Als hij in 2014 alzheimer blijkt te hebben, wordt het de taak van zijn vrouw Paulina om het geheugen van haar man levend te houden. Door archiefbeelden en persoonlijke video-opnames te combineren met filmbeelden van het dagelijkse leven van het paar, is de film een rijke en waardevolle herinnering aan een leven vol betekenis.
Preventie speelt een steeds grotere rol in de geestelijke gezondheidszorg. In plaats van te genezen, proberen verschillende instanties in de westerse wereld mentale problemen te voorkomen door de inzet van datatechnologie. Maar worden we werkelijk gelukkiger zonder frictie, onzekerheden en onvolkomenheden?
Aurora Mardigianian overleeft de Armeense genocide en wordt als seksslavin verkocht. Ze weet te ontsnappen naar New York en wordt een mediasensatie. Ze trekt de aandacht van Hollywood en in Auction of Souls speelt zij zichzelf. De film is een groot succes en Aurora wordt het gezicht van een liefdadigheidscampagne en zamelt miljoenen dollars in voor de slachtoffers van de genocide. Hierna trekt zij zich terug in de anonimiteit en wordt, net als de genocide, zo goed als vergeten. In deze animatiedocumentaire wordt aan de hand van beelden uit de speelfilm en archiefbeelden het verhaal verteld van Aurora en de genocide.
Frans Bromet belandt na een hersenbloeding in de Amsterdamse revalidatiekliniek Reade. Al snel pakt hij zijn camera op en filmt hij zijn kamergenoten en het zorgpersoneel. Frans ontdekt hoe belangrijk de intensieve begeleiding is. Maar ook de band met zijn lotgenoten is groter dan gedacht. Wanneer hij hoort van aanstaande bezuinigingen, groeien zijn zorgen over de toekomst van de instelling en daarmee ook over het revalidatieproces van de cliënten.
Griendtsveen, een pittoresk dorpje in de Peel op de grens tussen Limburg en Brabant, dreigt haar basisschool De Driehoek te verliezen. De school, die al jaren het kloppend hart is van het dorp, staat op het punt haar deuren te moeten sluiten. Documentairemaker Ellis Smulders volgt de leraren en ouders die vastbesloten zijn om hun school te behouden, desnoods door zelf het schoolbestuur te vormen. Lukt het ze om de kern van de hechte dorpsgemeenschap, en daarmee de ziel van het dorp, te behouden?
Wat als er plots een grens in je dorp verschijnt? Deze essayistische film, gemaakt met archiefmateriaal, toont hoe een grens een hechte vriendschap op de proef stelt. De grens creëert een 'wij' en 'zij', waarbij iedereen elkaar steeds meer in de gaten houdt. Langzaam groeit het verlangen naar een leven voorbij de grens.
Vijf mensen vertellen hoe makkelijk je schulden opbouwt en hoe moeilijk het is om daar weer uit te komen. Ze vallen ten prooi aan de zogenaamde schuldenindustrie. Door boetes en extra kosten worden de schulden zó problematisch dat ze niet meer op eigen kracht op te lossen zijn.
Voor het leed van vrouwen en kinderen die de Japanse kampen in Nederlands-Indië overleefden, was na aankomst in het naoorlogse Nederland geen ruimte. In deze documentaire vertellen zij, samen met tekeningen uit het kamp, alsnog hun verhaal.
Bote de Boer kijkt elk jaar uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijven de vogels in groten getale komen. Ook dit jaar heeft hij alles weer in gereedheid gebracht voor hun komst. Het grondwater staat hoog, de drasplassen zijn aangelegd en het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten. Bote's boerderij is een waar vogelparadijs. Maar bij zijn zonen komen de koeien op de eerste plaats. Dat ouderwetse weidegras mag dan goed zijn voor weidevogels, de koeien presteren er niet zo goed op. En dat zouden ze heel erg graag anders zien.
Faas, Fano, Jeroen en Finley gaan voor het eerst naar een zomerkamp voor queer-jongeren die worstelen met hun gevoelens. Samen met 65 andere jongeren uit alle hoeken van het land komen ze op een kampeerboerderij samen. Door middel van intensieve groepsgesprekken en confronterende workshops, leren de jongeren meer van zichzelf te houden. De onderlinge herkenning maakt bij de jongeren meer los dan ze misschien hadden gedacht en sommigen sluiten (soms voor het eerst in hun leven) nieuwe vriendschappen. Zal het kamp hen helpen om dichter bij elkaar en uiteindelijk bij zichzelf te komen?
In 2017 werd het voormalige KGB-archief in Kyiv openbaar gemaakt. Wat doet het met je als je erachter komt dat de staat je jarenlang in de gaten hield? De Nederlandse Walter Stokman dook in dat archief en licht er drie verhalen uit. Een dissidente Oekraïense vrouw, een Nederlandse amateurspion en een Franse toerist worden geconfronteerd met hun eigen dossier en reflecteren op hun verleden. De schets van een tijd waarin de paranoia van het Sovjetregime tot diep in de vezels van persoonlijke levens doordrong. Paranoia die in sommige gevallen op de bespioneerden oversloeg en hen de rest van hun leven niet meer verliet.
Schrijver en podcastmaker Liesbeth Rasker was tien jaar oud toen haar moeder stierf. Ze onderzoekt de impact daarvan op haar leven. Ze leefde lang met de overtuiging 'mijn moeder is dood, maar dat is oké'. Die overtuiging bleek, zeker toen ze op volwassen leeftijd wederom een groot verdriet voor haar kiezen kreeg, beperkt houdbaar. Een documentaire over de dood, het verdriet, het verlangen dat allemaal uit de weg te gaan en wat er gebeurt als ontkennen niet langer gaat. Gesprekken met lotgenoten, familieleden en aanverwanten, en dozen vol herinneringen vormen de rode draad van de zoektocht..
Psychologische zoektocht naar de motivatie en karaktereigenschappen van doelverdedigers: een jonge keeper uit Terschelling tijdens zijn zwaarste wedstrijd ooit, de oudste keeper van Nederland die maar blijft duiken, een keeper uit de Eredivisie Vrouwen, en de de voormalige doelman van het Syrische nationale elftal. Keeper en voetbaljournalist Sjoerd Mossou leert ons dat keepershandschoenen elke keer 'anders' uit de tas kunnen komen en commentator (en oud-keeper) Leo Oldenburger legt uit waarom keepers zoveel op brandweermensen lijken.
Waarom willen mensen bij een groep horen? Waarom willen zij zich onderscheiden van de ander? Om dit te begrijpen praten filmmaker Klaartje Quirijns en psychiater Zohra Acherrat met elkaar over Nederland, het land waar ze allebei opgroeiden. Ze stellen elkaar existentiële vragen: wie ben ik, wie ben jij, wie zijn wij samen en hoe vinden we onze weg in een samenleving die steeds verder polariseert?
De geschiedenis van Suriname zoals we die nog nooit gezien hebben. Met behulp van uniek ingekleurd archiefmateriaal, zoals beelden van Paramaribo uit 1915, vertelt regisseur Tessa Leuwsha het verhaal van een Surinaamse wasvrouw, gebaseerd op het leven van haar grootmoeder Fansi.
Op zondag 27 maart 2022 schreef Biniam Girmay geschiedenis. Hij won als eerste Afrikaan een wielerklassieker. In datzelfde jaar schreef hij ook tijdens de Giro d'Italia een nieuw hoofdstuk in de wielergeschiedenis: als eerste zwarte wielrenner won hij een etappe in een grote wielerronde. De Belgische documentairemaker Lieven Corthouts volgt Girmay al sinds 2018 en geeft een inkijkje in het leven van de Eritrese wielrenner en laat zien welke weg hij heeft moeten afleggen.
Begenadigd schrijfster Cynthia McLeod (1936) heeft zichzelf nog één laatste levensmissie gesteld: de geschiedenis van de slavernij en Elisabeth Samson (1715-1771) onder de aandacht brengen. Laatstgenoemde is de legendarische eerste vrijgeborene en zwarte vrouwelijke multimiljonair van Suriname.
Jongeren die zich zonder thuisbasis staande moeten houden, worden bij Wonen Met Kansen op weg geholpen naar een bestaan op eigen benen. Stukje bij beetje, met vallen en opstaan, maar met het rotsvaste vertrouwen dat de begeleiders in hen stellen.
Portret van Gerlach van Beinum, een van de laatste klassieke akkerbouwers onder de rook van Schiphol. Door oprukkende bedrijven en klimaatverandering raakt zijn stukje land steeds meer in de verdrukking. Geholpen door zijn liefhebbende broers en vrienden en een flinke dosis relativerende humor ploegt Gerlach voort.
Frans Bromet volgt verschillende wietkwekers die door een loting zijn aangewezen als eerste leveranciers van legale wiet. Maar terwijl deze ondernemers grote investeringen doen, laat de echte uitrol van het overheidsexperiment op zich wachten. Dreigt het experiment al bij voorbaat te mislukken of is het een kwestie van geduld?
In 2019 kondigde de Nederlandse overheid een wietexperiment aan, waarbij ondernemers legaal cannabis kunnen gaan kweken. Coffeeshops die aan het experiment deelnemen, mogen dan alleen overheidswiet verkopen. Frans Bromet hoopt dat het experiment zal slagen. Toch heeft hij er een hard hoofd in. Wat gebeurt er met coffeeshops die niet meedoen met de proef? Onder de aspirant-kwekers vindt een strenge selectie plaats. Wie mag er straks wietkweker zijn?
Wat betekent de oorlog met Rusland voor een Oekraïens gezin? Hoe is het voor een doorsneegezin om op de vlucht te moeten voor het oorlogsgeweld? Oekraïense filmmakers Anna Ilchenko en Anna Yutchenk trekken maandenlang op met de familie Lymar; vader, moeder, vijf kinderen en twee chihuahua's. Op zoek naar veiligheid ontvluchten ze hun thuisdorp aan de Russische grens naar Mshanets, een boerendorp aan de andere kant van het land. Hier knappen ze een oud, vervallen huis op. Maar als de verbouwing er bijna op zit, is de familie verdwenen. Waarom?
De tweelingbroers Peter en Erik gaan op onderzoek waarom ze na hun geboorte gescheiden geadopteerd zijn. Waren zij onderdeel van een sociaal experiment?
Als Peter 17 jaar is, komt hij er toevallig achter dat hij een tweelingbroer heeft. Peter en Erik zijn na hun geboorte gescheiden geplaatst voor adoptie. Waarom is dit gebeurd?
Wat als je van je kind houdt, maar doodongelukkig bent in je rol als moeder? Een documentaire over moeders die, als ze opnieuw mochten kiezen, liever geen moeder zouden zijn. Drie vrouwen vertellen over hun worstelingen met het moederschap, de schaamte en schuld die zij voelen, en de hoge verwachtingen die de maatschappij aan hen stelt. De angst voor oordelen van anderen is groot: wat als mensen denken dat ze geen goede moeder zijn, dat ze niet goed voor hun kind zorgen? Wat als ze denken dat ze niet van hun kind houden? De moeders worden verbeeld door hyperrealistische poppen, maar de stemmen zijn echt.
Nog elke week neemt de 92-jarige Tineke haar zestigjarige, meervoudig gehandicapte zoon mee om samen te gaan zwemmen. Maar hoe lang houdt ze deze mantelzorg vol? Een documentaire over de grenzen van het moederschap.
Wat als de overheid je 24/7 in de gaten houdt? Voor kritische burgers in het huidige China is dit de realiteit. De Chinees-Amerikaanse filmmaakster Jialing Zhang vertelt de verhalen van drie dappere vrouwen die ondanks repressie strijden voor vrijheid en gerechtigheid, voor zichzelf en voor hun familie.
Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Een persoonlijke dialoog tussen Sanne en haar vader Jacques vormt de kern van deze documentaire. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.
Kees lijdt aan de ziekte van Parkinson. De relatie met zijn geliefde Carmen komt hierdoor onder druk te staan. Als een medicijn uitblijft, dient zich een bijna onmenselijk, duivels dilemma aan.
Vier Amerikaanse presidenten, een vluchtelingencrisis en een problematische verhouding tussen Duitsland en Rusland: Angela Merkel hield zich constant staande op het wereldtoneel, als een van de langstzittende bondskanseliers ooit. Regisseur Eva Weber schets een portret van de vrouw die een ijzersterke positie bemachtigde en die jarenlang vasthield op het politieke wereldtoneel. Haar carrière wordt in deze documentaire besproken door politici als Tony Blair, Condoleezza Rice en Hillary Clinton en journalisten. Via oude interviews komt Merkel daarnaast regelmatig zelf aan het woord.
Opgroeien zonder vader kan de ontwikkeling van kinderen negatief beïnvloeden. Al helemaal wanneer de omstandigheden waaronder zo'n kind opgroeit moeilijk zijn, bijvoorbeeld door armoede of huiselijk geweld. Leif, Alexandro en Nabil delen open en eerlijk hun verhaal over het gemis van een vaderfiguur en de gevolgen daarvan. Die waren niet mals, het leidde tot psychisch problemen en gedragsproblemen, waarin depressie, drugs of criminaliteit het tijdelijk overnamen. Maar er was ook een keerpunt: op een dag besloten ze het gemis van hun vader recht in de ogen te kijken en het roer om te gooien.
Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken: het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma's en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt. Filmmaker, Emmy Award- en BAFTA-winnaar Joost van der Valk (Satudarah - One Blood) volgde hem in deze laatste periode in zijn kielzog en documenteert zo hoe Van Wessel de oorlog via ontmoetingen en interacties met Oekraïners beleeft en vastlegt.
Frans Bromet volgt scootchauffeurs in verschillende leeftijden over hun leven. Hij gaat met ze in gesprek over wat er is veranderd sinds ze een scootmobiel hebben, over hoe hun levensruimte is toegenomen, over de beperkingen van het voertuig en over wat er privé allemaal kan en niet meer kan.
Het was niet de bedoeling dat de Nederlandse Yolanda verliefd werd op Billy, een Amerikaanse man die in Texas vastzit voor moord. Zelfs als Billy in de gevangenis in de fout gaat en een bewaker vermoordt, waardoor hij op death row belandt, wil ze hem niet opgeven. Wat beweegt Yolanda om een relatie aan te gaan waarbij je elkaar alleen op afstand lief kan hebben?
Sasha Skochilenko, een jonge kunstenaar uit Sint-Petersburg, is een van de eersten die zich uitspreekt als Rusland Oekraïne binnenvalt. In een activistische performance vervangt ze vijf prijskaartjes in een supermarkt met teksten waarin ze kritiek uit op de oorlog. Ze wordt opgepakt en veroordeeld tot zeven jaar strafkolonie. Een verslag van de slepende rechtszaak door de ogen van Sasha's partner Sonya en Sasha's beste vriend Lyosha.
Casper van Eijck is hoogleraar chirurgie en voormalig clubarts van Feyenoord. Hij strijdt op een onconventionele manier voor een goede therapie tegen alvleesklierkanker, een strijd die al begint met een achterstand omdat veel van zijn patiënten niet meer te genezen zijn. Zijn zoektocht naar een medicijn om alvleesklier te beteugelen is er een met pieken en dalen, niet in de laatste plaats door de strenge veiligheidsregels. De documentaire laat zien hoe Casper vastberaden blijft vechten tegen de ziekte en voor zijn patiënten.
Loubna, een 30-jarige vrouw die haar leven lang haar autisme heeft verborgen om aan maatschappelijke normen te voldoen, gaat samen met haar moeder op roadtrip door Frankrijk. Tijdens de reis onthult Loubna haar worstelingen en verlangen naar zelfacceptatie, terwijl ze in gesprek gaat met haar moeder, mentor, vriendin en collega's.
Een taboedoorbrekend verhaal over twee intersekse mensen die proberen te achterhalen wat of wie bepaalt tot welk geslacht zij zichzelf moeten beschouwen. Vijf jaar lang worden twee intersekse Zuid-Afrikanen gevolgd. Sharon Rose (zij/haar) is een schoonheidskoningin, en hoewel ze officieel wordt erkend als een van de mooiste vrouwen van Zuid-Afrika, heeft ze nog steeds moeite om te begrijpen hoe het kan dat ze geboren is met niet alleen vrouwelijke maar ook mannelijke geslachtskenmerken. Ze vindt steun bij Dimakatso (hen/hun), een intersekse-activist die ook worstelt met genderdysforie en probeert te begrijpen wat hen werkelijk is.
Kan een multinational ter verantwoording worden geroepen? Esther Kiobels echtgenoot Barinem werd in 1995 geëxecuteerd na protesten van milieuactivisten tegen vervuiling door oliewinning van Shell in Ogoniland in Nigeria. Bijna 25 jaar later sleept Esther multinational Shell voor de Nederlandse rechter. Regisseur Tatiana Scheltema volgt Kiobel in haar zoektocht naar gerechtigheid.
Op 8 februari 2024 is het tien jaar geleden dat Els Borst werd vermoord. Deze documentaire belicht de opmerkelijke carrière en het leven van de voormalig minister van Volksgezondheid, gebaseerd op gesprekken met mensen die haar goed hebben gekend. Het toont Borsts persoonlijke kant en haar indrukwekkende bijdragen aan de Nederlandse samenleving. Wat waren naast de successen de zaken waar ze tegenaan liep? Hoe ging Borst om met politieke tegenstand? Wat deed dit met haar persoonlijk? De documentaire creëert een tastbaar beeld van Els Borst als politica en mens, met aandacht voor haar erfenis en het tragische einde van haar leven.
Diep in de Russische bossen zoekt de 65-jarige mensenrechtenactivist Joeri Dmitriev naar massagraven uit de tijd van Stalins terreur tegen de eigen bevolking. De Nederlandse regisseur Jessica Gorter volgt nauwgezet hoe de Russische historicus, tegen de zin van de overheid, duizenden slachtoffers opgraaft, identificeert en herdenkt, totdat hij wordt gearresteerd en veroordeeld tot vijftien jaar strafkamp.
Mensen in hun laatste levensfase kunnen het leven soms moeilijk loslaten. Janneke begeleidt cliënten in deze laatste fase. Wat is het effect op haar dagelijks leven als de dood er continu een onderdeel van is?
Hoe vertel je je familiegeschiedenis aan de generatie na jou? De Joodse filmmaker Hans Fels tekent belangrijke gebeurtenissen uit zijn leven op een groot vel papier en bespreekt die samen met zijn jongste dochter, de dan 10-jarige Zara.