

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Nieuwsuur - Alle afleveringen
Vinden Europarlementariërs Hoekstra klimaatbewust genoeg? CDA-politicus Wopke Hoekstra probeert in Straatsburg het Europees Parlement te overtuigen van zijn benoeming als Eurocommissaris voor klimaatbeleid. EU-correspondenten Kysia Hekster en Ardy Stemerding volgen de hoorzitting en klimaatverslaggever Marijn Duintjer Tebbens schuift aan.* Scheurtjes in steun aan Oekraïne. De ministers van Buitenlandse Zaken van vrijwel alle lidstaten van de Europese Unie zijn bijeen in Kyiv. We bespreken de ontwikkelingen met Oost-Europadeskundige Bob Deen.
Ongeveer een miljoen mensen is vandaag op de been in de Poolse hoofdstad Warschau. Ze demonstreren tegen de conservatieve regering. Op 15 oktober zijn er verkiezingen en in peilingen gaat regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van premier Mateusz Morawiecki aan kop. Voormalig premier en huidig partijleider van oppositiepartij Burgerplatform Donald Tusk is zijn tegenstander. Saskia Dekkers is in Polen en doet verslag. * Ze is jong, vrouw, Noors en sinds 1 september de opvolger van regisseur Ivo van Hove: Eline Arbo, de nieuwe artistiek directeur van Internationaal Theater Amsterdam. We volgen haar tijdens haar eerste maand.
IJsberen moeten het met steeds minder ijs doen door stijgende temperaturen. Dat zien ze ook op de eilandengroep Spitsbergen, waar inwoners nu vaker moeten uitkijken voor ijsberen op het land. Volgens onderzoekers passen de dieren zich opvallend goed aan. Maar kunnen ijsberen wel echt landberen worden? * Nummer drie van een serie gesprekken over grote thema's, waar een nieuw kabinet mee te maken krijgt. Dit keer over het onderwijs, met voormalig bestuurder en topambtenaar Merel van Vroonhoven, die overstapte naar het onderwijs.
De verdachte Fouad L. van de schietpartijen in Rotterdam stond op het punt om arts te worden, maar moest eerst een psychologisch onderzoek afronden. Ook de buurt zou meerdere malen over hem hebben geklaagd. * Er is structureel beleid nodig dat ervoor zorgt dat mensen kunnen rondkomen en kunnen meedoen aan de maatschappij. Te gast: Voorzitter van de Commissie Sociaal Minimum: Godfried Engbersen. * Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat boeren twee weken langer de tijd krijgen om een vanggewas te zaaien na het rooien van hun aardappelen. Vandaag moet de minister uitsluitsel geven over eventueel uitstel.
De opties bij een voltooid leven. Als euthanasie niet mogelijk is, terwijl je wel vindt dat je leven is voltooid, wat doe je dan? Zijn er nog andere manieren voor een humane dood? Te gast is huisarts-onderzoeker Eva Bolt. * Schietpartijen Rotterdam. Bij schietpartijen in Rotterdam zijn twee doden en een zwaargewonde gevallen. De verdachte is een student aan de Erasmus Universiteit. We bespreken de gebeurtenissen met Stefan Sleijfer, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC, en met Maurice van der Kraan, teamleider Slachtofferhulp.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) komt vandaag met de resultaten van een onderzoek naar de (on)veiligheid van historische schepen, de zogenaamde bruine vloot. Te gast: OVV-voorzitter Chris van Dam. * Zal de wet die asielzoekers beter over het land verdeelt de eindstreep halen? * Een spitsheffing in de trein lijkt voorlopig van de baan. Het kabinet wiil dat de NS opnieuw naar het plan en de kritiek gaat kijken. Te gast: Erik Verhoef, hoogleraar ruimtelijke economie. * Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) wil via een kort geding de inzet van waterkanonnen verbieden bij de dagelijkse limaatdemonstraties op de A12 in Den Haag.
Het geheimzinnige Nord Stream-onderzoek. Een jaar geleden kwam er een einde aan het meest omstreden energieproject van Europa: de Nord Stream-pijpleidingen, die West-Europa van Russisch gas moesten voorzien, werden opgeblazen. * Den Haag: spreidingswet en kandidaten van Pieter Omtzigt. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de Spreidingswet. Pieter Omtzigt presenteert zijn kandidatenlijst voor de verkiezingen. Te gast: Arjan Noorlander. * Armeniërs ontvluchten massaal Nagorno-Karabach. Nationale veiligheidsadviseurs van Azerbeidzjan en Armenië bespreken de situatie in Brussel. Te gast: Marieke de Hoon, deskundige internationaal strafrecht.
Burgemeester Halsema over Ajax-Feyenoord. Na 55 minuten werd de wedstrijd Ajax-Feyenoord definitief gestaakt toen voor de tweede keer vuurwerk op het veld werd gegooid. Daarna bestormen hooligans de hoofdingang van de Arena. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema eist maatregelen van de KNVB en van voetbalclubs. * Burgemeesters vragen om 400 miljoen voor de politie. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, voorzitter van de regioburgemeesters, en burgemeester van Heerlen Roel Wever lichten de oproep toe. * Rapport adviescollege: verlaag aantal omroepen naar zes. Voorzitter van het Adviescollege Pieter van Geel schuift aan.
Esther Ouwehand wil geen partijleider zijn zolang er nog onduidelijkheid is over de integriteitsmeldingen die over haar zijn binnengekomen. We blikken uitgebreid terug met onze politiek verslaggever Nynke de Zoeten. Hoe logisch en slim is deze zet van Ouwehand? * De bloedigste oorlog van 2022. De burgeroorlog in Ethiopië die al zo'n drie jaar bezig is, kostte naar schatting al aan 300.000 tot 600.000 mensen het leven. Onlangs werd bekend dat de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties het onderzoek naar de oorlog stopzet. We spreken Martin Witteveen, die werkte als adviseur voor de Ethiopische Mensenrechtencommissie.
Verkiezingscongressen vijf partijen. VVD, SP, CDA, BBB en Volt houden vandaag verkiezingscongressen. Politiek duider Arjen Noorlander neemt de highlights van de dag door. * Verzet in Ierland tegen Britse amnestiewet. Door een controversiële nieuwe Britse wet dreigen volgens Ierland meer dan duizend moorden, die verband houden met het dertig jaar durende gewapende conflict in Noord-Ierland, niet meer onderzocht te worden. Correspondent Fleur Launspach sprak onder meer nabestaanden, die vrezen dat de zaak van hun omgekomen vaders nu nooit wordt opgelost.
Met 4 miljard extra wil de Tweede Kamer armoede bestrijden, maar óók midden- en hoge inkomens helpen. Waar moet dat extra geld vandaan komen? * Regels voor verslavende apps. We spreken één van de initiatiefnemers, de Nederlandse Europarlementariër Kim van Sparrentank (GroenLinks), wetenschapper Anouk Tuijnman van het Trimbos-instituut en we bezoeken een middelbare schoolklas. * Steeds vaker explosieven gebruikt. Dit jaar zijn er al meer dan 350 explosieven ontploft bij woningen en bedrijfspanden. Volgens de politie vaak door criminelen in het drugscircuit. * Duitse economie stokt. Te gast is Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut.
Tweede dag Algemene Beschouwingen. Omdat premier Rutte demissionair is, speelt hij vergeleken met eerdere jaren slechts een bijrol. Politiek duider Arjan Noorlander volgt het debat en praat ons bij. * 'Polen stopt met wapenleveringen aan Oekraïne'. Wat speelt er precies tussen de landen? * Het strategische belang van Spitsbergen. In de serie de Nieuwe Muur, over de gevolgen van de Oekraïense oorlog in Europa, is Europacorrespondent Saskia Dekkers nu in Spitsbergen. Voor de Russen is Spitsbergen strategisch steeds belangrijker, omdat op het Kola-schiereiland, een Russische basis ligt met de grootste concentratie kernwapens ter wereld.
Vandaag en morgen debatteert de Tweede Kamer over de Miljoenennota en de plannen voor komend jaar. Het debat zal vooral gaan over koopkracht en staat daarmee meteen ook in het teken van de verkiezingen. * De autoriteiten van de etnisch-Armeense enclave Nagorno-Karabach zijn akkoord met een staakt-het-vuren. Ook het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan spreekt van een wapenstilstand. Te gast: Oost-Europadeskundige Bob Deen. * Het Britse parlement neemt een wet aan waarbij daders uit de 30 jaar durende burgeroorlog in Noord-Ierland amnestie krijgen in ruil voor medewerking. Dat rakelt in Noord-Ierland oud zeer op.
Prinsjesdag in teken van 'bestaanszekerheid'. Het demissionaire kabinet trekt twee miljard euro uit voor koopkrachtmaatregelen voor mensen met een laag of middeninkomen. We praten met econoom Mathijs Bouman, politiek duider Arjan Noorlander en Karien van Gennip, demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. * Aanval op Armeniërs in Nagorno-Karabach. Azerbeidzjan voert aanvallen uit in de Armeense enclave Nagorno-Karabach. Sinds begin jaren 90 woedt er een conflict tussen de twee buurlanden in de Kaukasus. En al negen maanden is de regio afgesloten van de buitenwereld, met een humanitaire crisis tot gevolg.
Weinig animo voor subsidiepot elektrische auto. Wat kan de overheid, die in 2050 klimaatneutraal wil zijn, nu het beste doen? Te gast is met onze huiseconoom Mathijs Bouman. * Vluchten of vechten? Toen Rusland Oekraïne vorig jaar binnenviel stonden Oekraïners voor de keuze: weggaan of blijven? Hoe kijken zij nu terug op hun beslissing van toen? * Gevangenenruil Amerika-Iran. Iran zegt dat de gevangenenruil met de Verenigde Staten vandaag gaat plaatsvinden. Beide landen laten vijf gevangenen vrij. * Vaccineren tegen vogelgriep. We spreken erover met een pluimveehouder en met Thijs Kuiken, viroloog bij het Erasmus MC.
De Amerikaanse staat Californië sleept vijf grote olieconcerns, waaronder Shell, voor de rechter. De bedrijven zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het decennialang bagatelliseren van de risico's van het gebruik van fossiele brandstoffen. Ook houdt de staat de concerns verantwoordelijk voor de gevolgen van klimaatverandering. Te gast: klimaatverslaggever Marijn Duintjer Tebbens. * De toekomst van de zorg. In een serie gesprekken behandelen we de grote thema's waar een nieuw kabinet mee te maken gaat krijgen. Te gast: hoogleraar interne geneeskunde Marcel Levi, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.
Drie jaar geleden bracht een verenigde Belarussische oppositie de autocratische leider van Belarus, Loekasjenko, aan het wankelen. Een deel van de oppositie vluchtte naar het buitenland, een ander deel zit al jaren vast. Nu, drie jaar later, valt de oppositie uit elkaar door interne verdeeldheid. * In Polen is ophef ontstaan over een omkoopschandaal. Sinds 2021 zouden medewerkers van Poolse consulaten, vooral in Afrika en Azië, zo'n 250.000 visa hebben verleend aan migranten in ruil voor geld. * Internetspeurders doen grote onthullingen Ook Nederlanders blijken hier goed in. We spreken iemand die al diverse neonazi's achter de tralies kreeg.
Had veiligheid wel voldoende prioriteit in Libië? Libië likt de wonden na de dodelijkste natuurramp ooit in het land. We spreken VRT-journalist Jens Franssen ter plaatse. * In Nederland zijn grote personeelstekorten, maar aan de andere kant van de wereld in China ligt dat heel anders. Vooral jongeren komen daar moeilijk of zelfs helemaal niet aan de bak. We spreken erover met China-correspondent Sjoerd den Daas. * Ons bouwvraagstuk. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen zoomen we in op een aantal grote vraagstukken waar Nederland mee te maken heeft. Het eerste onderwerp is volkshuisvesting. Te gast: rijksbouwmeester Francesco Veenstra.
De Vereniging Eigen Huis stopt per direct met hulp bij spouwmuurisolatie. Er is duur ecologisch onderzoek nodig om te zien of er geen vleermuizen of andere dieren in de spouwmuur zitten. * In Libië zoeken hulpverleners nog altijd naar mensen tussen het puin. Via journalisten ter plaatse spreken we een aantal slachtoffers. * Zonnestraalbeheer, het dimmen van de zon door de mens, kan al. De vraag is of we het moeten willen. * De Iraanse Mahsa Amini overleed vorig jaar nadat de moraalpolitie haar met veel geweld oppakte, omdat haar hoofddoek niet goed zat. Rojina en Esmaeil waren de aanjagers van de protesten in het Koerdische gebieden in Iran.
Het bestuur van de Partij voor de Dieren treedt af en zet partijleider Esther Ouwehand toch op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen als lijsttrekker. Te gast: Niko Koffeman, oprichter PvdD en fractievoorzitter in de Eerste Kamer. En met Arjan Noorlander vanuit Den Haag. * Machtsstrijd Libië probleem voor internationale hulp. Enkele dagen nadat storm Daniel over Libië is geraasd, wordt de omvang van de ramp duidelijk. * Vijf dagen na de aardbeving in Marokko zijn de Nederlandse reddingswerkers Saab en Rogier in het rampgebied aangekomen met twee speurhonden. * De Oslo-akkoorden werden vandaag dertig jaar geleden gepresenteerd.
Lokale overheid afhankelijk van adviesbureaus bij energietransitie. Gemeenten en provincies hebben veel moeite met de uitvoering van de energietransitie, het grote plan dat Nederland voor 2050 van het gas af moet halen en CO2-neutraal moet maken. Gevolg is dat ze afhankelijk zijn geworden van een paar honderd commerciële bureaus. Lokale bestuurders en deskundigen waarschuwen voor de gevolgen. * Duizenden doden in Libië na storm Daniël. In Oost-Libië zijn zeker 5200 doden gevallen door overstromingen tijdens storm Daniel. Nadat twee dammen waren doorgebroken, kreeg het water vrij spel in de stad Derna. Overstromingsexpert Rob Steijn legt uit.
Te weinig hulpverleners in aardbevingsgebied? De hulpverlening na de aardbeving in Marokko lijkt moeizaam te gaan. We spreken verslaggever Ties Brock. Hij is in het aardbevingsgebied. * 'Musk heeft episch gevoel over eigen rol in geschiedenis'. Twee jaar volgde schrijver Walter Isaacson zakenman Elon Musk. Correspondent Rudy Bouma interviewt de biograaf. * Oplopende spanningen in Nagorno-Karabach. Door een blokkade van de Lacin-corridor in de enclave Nagorno-Karabach kampen inwoners sinds eind vorig jaar met grote voedsel- en medicijntekorten. We bespreken het met Oost-Europadeskundige Bob Deen.
Verwoesting en wanhoop in Marokko. Hulpverleners in Marokko zijn nog druk bezig met zoeken naar overlevenden van de zware aardbeving. Verslaggever Ties Brock is in Marrakech en doet verslag. * Regionale verkiezingen in Rusland. Rusland gaat dit weekend naar de stembus voor verkiezingen voor gouverneurs, burgemeesters en regionale vertegenwoordigers. Ondanks repressie en vervolging zijn er nog steeds politici die zich uitspreken tegen de oorlog. De afgelopen dagen volgde Nieuwsuur een van de weinig leden van de oppositie die wel meedoet aan deze verkiezingen. Ook spreken we met correspondent Geert Groot Koerkamp.
Marokko ruimt puin en bergt doden. Marokko ruimt puin en bergt de velen doden na de zware aardbeving van vannacht. Marokko zegt dat de meeste slachtoffers zijn gevallen in onherbergzaam gebied ten zuiden van Marrakesh. We schakelen met correspondent met Samira Jadir in Rabat. Verslaggever Ties Brock is in Marrakesh. * Zorgen Marokkanen in Nederland. De zorgen van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland zijn groot. Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) denkt na over inzamelingsacties voor de slachtoffers. Inmiddels heeft het Rode Kruis Giro6868 geopend. Te gast is burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem.
De geopolitieke macht van Musk. Volgens CNN heeft zakenman Elon Musk vorig jaar een Oekraïense drone-aanval op het door de Russen bezette schiereiland de Krim gedwarsboomd. Correspondent Rudy Bouma sprak biograaf Walter Isaacson, ook over het blokkeren van de aanval. * Wel of geen vergunning voor gaswinning in de Waddenzee? Er zijn zorgen dat de Waddenzee de status van Unesco-status verliest als Nederland doorzet met gas- en zoutwinning. * Onzekerheid over Delta Rhine Corridor. Het kabinet moet er deze maand een knoop over doorhakken, maar de financiën zijn nog niet rond. * Zomer in Rusland: Russen blijven thuis. Te gast is Iris de Graaf.
Heffing tegen zwerfplastic effectief? Sinds 1 juli 2023 betalen we voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op de nieuwe maatregel. * Miljoenen voor frauderende Caraïbische verzekeraar. Bij de grootste verzekeraar van de Caraïbische eilanden, Ennia, is door fraude en wanbeleid een gat ontstaan van 600 miljoen euro. Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag. * Oekraïne: de drone-oorlog. Hoe ontwikkelt Oekraïne hun killerdrones, en wat betekenen ze voor het verloop van de oorlog? * India zet zichzelf economisch op de kaart. Te gast is econoom Mathijs Bouman.
De Europese grensbewakingseenheid Frontex is niet aansprakelijk voor het illegaal uitzetten van een gezin van asielzoekers naar Turkije. Dat oordeelde het Europese Hof van Justitie vandaag. We spreken hierover met Frontex-topman Hans Leijtens, en praten verder met het Syrische gezin en deskundigen. * De Tweede Kamer spreekt vandaag met enkele topmensen bij TikTok. Regelmatig rijst de vraag hoe het bedrijf omgaat met verzamelde data en met de privacy van gebruikers. * In de Brusselse stationsbuurt is veel overlast van agressieve drugsdealers. Verslaggever Stein Falk, van het Belgische programma Terzake, ging erheen.
Politiek debatteert over controversieelverklaringen. Het kabinet is demissionair, wat betekent dat sommige onderwerpen controversieel worden verklaard. Het volgende kabinet mag pas beslissingen nemen over die onderwerpen. We spreken met Arjan Noorlander. * IND doet te lang over dossiers gezinshereniging. De IND moet aanvragen voor nareizigers binnen zes maanden afhandelen, maar op dit moment staan bijna 13.000 aanvragen langer dan die periode open. * De nieuwe liefde van theaterregisseur Van Hove: opera. De Belgische regisseur Ivo van Hove stopt na 22 jaar als directeur bij het Internationaal Theater Amsterdam. Hij wil meer tijd voor opera.
Jaarlijks 37,5 miljard subsidie naar fossiele sector. Is dat echt nodig? Want tegelijkertijd geeft het kabinet miljarden uit om klimaatdoelen te halen. We praten er in de studio over met onze klimaatverslaggever Marijn Duintjer Tebbens. Ook kijken we naar Canada, een land dat vooroploopt in de strijd tegen fossiele brandstoffen. Hoe gaat het daar? * ASML-topman over de staat van de Nederlandse economie. Peter Wennink, CEO van chipbouwer ASML, komt praten over de 'chipoorlog'. Het Nederlandse kabinet kondigde onlangs exportbeperkingen af. Ook vragen we Wennink naar zijn visie op de internationale economie en de rol van Nederland daarin.
Marathonblokkade A12. Extinction Rebellion begon aan een nieuwe klimaatmars die zaterdag moet eindigen in een marathonblokkade op de A12. We spreken demonstranten, de Amsterdamse OM-baas René de Beukelaer en hoogleraar staatsrecht Jan Brouwer. * Onafhankelijkheidsvuur in Catalonië? Carles Puigdemont, de afgezette Catalaanse politicus die Spanje in 2017 in een grote crisis stortte, is terug. Separatisten hopen op nieuw onafhankelijkheidsvuur. * Freddie Mercury's erfenis geveild. Toen Freddie Mercury overleed, liet hij veel waardevolle spullen na. Zijn vriendin Mary Austin wil nu in één klap af van alle (kunst)objecten die de zanger zo liefhad.
BBB schuift Mona Keijzer naar voren. De BoerBurgerBeweging schuift voormalig CDA-coryfee Mona Keijzer naar voren als premierskandidaat. Ook SP, VVD en CDA lieten van zich horen. Arjan Noorlander praat ons bij over hun plannen, de dynamiek en de gevolgen voor andere partijen. * Schiphol blijft 's nachts open. Er blijven voorlopig 's nachts vliegtuigen opstijgen en landen en er komt geen ban op privéjets, zoals Schiphol zelf voorstelde. Het mes moet in de capaciteit op Schiphol om geluidshinder voor omwonenden terug te dringen, maar het maximaal aantal vliegbewegingen gaat minder krimpen dan gedacht. Te gast: luchtvaartdeskundige Joris Melkert.
Uitgelekte brief: coalitie was bereid tot grote concessies. Voor het eerst is duidelijk welke afspraken de regeringspartijen wilden maken om de migratie naar Nederland in te dammen. De afspraken zijn nooit naar buiten gekomen omdat er nog geen definitieve deal was. Nieuwsuur heeft er de hand op weten te leggen. * Zuid-Holland dreigt met dwangsommen Chemours. Chemisch bedrijf Chemours in Dordrecht moet stoppen met het lozen van de stof trifluorazijnzuur (TFA). Volgens de provincie Zuid-Holland heeft Chemours geen vergunning om TFA te lozen. We spreken advocate Bénédicte Ficq die volgende week een massa-aangifte indient tegen het chemiebedrijf.
Kabinet puzzelt over begroting. Fikse bezuinigingen, een groter begrotingstekort of toch hogere belastingen? We bespreken het met Arjan Noorlander in Den Haag en econoom Mathijs Bouman in de studio. * Leger neemt macht over in Gabon. In Gabon lijkt een staatsgreep van het leger aan de gang, vlak nadat president Ali Bongo gisteravond werd uitgeroepen tot de winnaar van de verkiezingen vorige week. De defensieministers van de Europese Unie zullen de situatie bespreken. * Wetgeving voor draagmoederschap op de lange baan? De Eerste en Tweede Kamer moeten binnenkort besluiten over het nieuwe wetsvoorstel voor draagmoederschap.
Nederlandse interventies weinig succesvol. De Nederlandse diplomatieke en militaire inspanningen bij internationale missies en ontwikkelingssamenwerking hebben in de periode 2015-2022 nauwelijks geleid tot een betere veiligheidssituatie in landen als Afghanistan, Mali en Zuid-Soedan. Te gast is oud-commandant der strijdkrachten Tom Middendorp. * Veiligheidsberaad bespreekt situatie 'derdelanders'. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, zijn bijna honderdduizend Oekraïners naar Nederland gevlucht. Vandaag kwam het Veiligheidsberaad bijeen. We spreken met de voorzitter daarvan: Wouter Kolff.
Hoekstra naar Brussel. Morgen spreekt demissionair minister Wopke Hoekstra in Brussel met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen over zijn mogelijke opvolging van Eurocommissaris Frans Timmermans. We bespreken het met EU-correspondent Kysia Hekster. * Nederland draagt roofkunst over aan Sri Lanka. Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media is in Sri Lanka om een overeenkomst te ondertekenen waarmee ze zes geroofde culturele voorwerpen officieel teruggeeft aan het Zuid-Aziatische land. * Elektrische rijders betalen vaak veel te veel om op te laden. Belangenorganisaties pleiten voor meer transparantie in de prijzen.
FIFA schorst Spaanse bondsvoorzitter. Luis Rubiales, voorzitter van de Spaanse voetbalfederatie, is voorlopig geschorst. Rubiales ligt onder vuur voor het geven van een kus op de mond van international Jenni Hermoso na de gewonnen WK-finale tegen Engeland. * Oorlog om hoogwaardige technologie tussen China en het Westen. Het Westen weigert gevoelige chipstechnologie te exporteren naar China en dus gelden er nieuwe beperkingen voor de export van de chipmachines van ASML. China blokkeert nu de export van grondstoffen als geranium en gallium Correspondent Sjoerd den Daas bezoekt het delvingsgebied in China.
Noordelijke havens vrezen voor drugscriminaliteit. Verschillende gemeentes in Noord-Nederland maken zich zorgen over een mogelijke toename van drugscriminaliteit in hun havens, blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur. * Gasprijzen dalen, maar nog geen eind aan crisis. René Peters, directeur gastechnologie bij onderzoeksinstelling TNO, licht de situatie toe in de studio. * Europa trekt teugels aan voor grote techbedrijven. Google, Meta, TikTok, YouTube en andere platforms moeten zich voortaan houden aan strengere regels. Internet- en privacyexpert Marietje Schaake en Europarlementariër Paul Tang geven uitleg.
Hoekstra opvolger Timmermans. Het demissionaire kabinet wil Wopke Hoekstra voordragen als nieuwe Eurocommissaris. Naar verluidt wordt de voordracht morgen na de vergadering van het kabinet bekendgemaakt. * Trump geeft zich aan in de staat Georgia. Wat kunnen we verwachten van deze zaak? We spreken erover met correspondent Marieke de Vries. * Eerste debat Republikeinen. Vannacht gingen acht Republikeinse kandidaten voor de presidentsverkiezingen voor het eerst met elkaar in debat op de zender Fox News. Donald Trump was de grote afwezige: hij koos voor een interview met de uiterst rechtse presentator Tucker Carlson op X.
Wagnerleider Prigozjin mogelijk aan boord van neergestort privévliegtuig. In Rusland zijn alle tien inzittenden van een privéjet omgekomen bij een crash. De Russische civiele luchtvaartdienst meldt dat Wagner-leider Prigozjin op de passagierslijst staat. Het is niet duidelijk of hij ook werkelijk aan boord was van het toestel, dat ten noorden van Moskou neerstortte. Het laatste nieuws. * De kou leek enigszins uit de lucht nadat de voorzitter van de Spaanse voetbalbond, Luis Rubiales, maandag excuses had gemaakt voor de ongevraagde kus op de mond van de kersverse wereldkampioene Jenifer Hermoso. Maar Spanje is nog niet klaar met het voorval.
Linkse combipartij PvdA/GroenLinks lanceert Timmermans. PvdA en GroenLinks maken vanavond bekend hoeveel leden het lijsttrekkerschap van Frans Timmermans steunen. Politiek verslaggever Nynke de Zoeten vertelt waar hij zich op zal richten in de campagne. Ook spreken we met EU-verslaggever Kysia Hekster. Want wie volgt Timmermans op als Eurocommissaris? * Moderne slavernij in Nederland We volgen Alexander, die werd gedwongen te werken in Nederlandse kassen. In Nederland wordt relatief vaak aangifte gedaan wegens arbeidsuitbuiting en mensenhandel. Maar het leidt tot weinig veroordelingen. Hoe kan dat? Warner ten Kate is te gast in de studio.
Pieter Omtzigt over zijn nieuwe partij. Pieter Omtzigt doet met een eigen partij mee aan de Tweede Kamerverkiezingen: Nieuw Sociaal Contract. Omtzigt is te gast om daar uitgebreid op in te gaan. Waar staat zijn partij inhoudelijk voor? Hoe denkt hij over de grotere politieke thema's die spelen? * Brazilië onder president Lula. De linkse Lula da Silva is bijna acht maanden president van Brazilië. De hoogste tijd om de balans op te maken. We spreken over de staat van Brazilië met correspondent Nina Jurna. Zij blikt ook vooruit op de BRICS-top die morgen begint. Een handelssamenwerking tussen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.
Verkiezingen Ecuador onder hoogspanning. Ecuador gaat morgen onder hoogspanning naar de stembus, na de moord op een presidentskandidaat vorige week. We praten met onze correspondent Nina Jurna. * Vrouwen aan het front. Ondanks dat vrouwelijke fotografen altijd al aanwezig waren aan het oorlogsfront, is hun werk grotendeels onzichtbaar gebleven. Onterecht, vindt Fotomuseum Den Haag. Daarom is daar nu het werk van acht vrouwelijke fotografen te zien. * Moderne slavernij: Libanon. Het derde deel van onze serie over moderne slavernij gaat over vrouwen. Door een gedwongen huwelijk verliest een slachtoffer haar autonomie op eigenlijk alle niveaus.
Onrusten na koranverbrandingen. Zweden heeft het dreigingsniveau voor terrorisme verhoogd naar het een na hoogste niveau. We spreken met Rolien Créton. * Yesilgöz sluit samenwerking met PVV niet op voorhand uit. VVD-leider Mark Rutte sloot de PVV wél uit. Opvallend dus dat Dilan Yesilgöz, de nieuwe lijsttrekker van de VVD, hiermee breekt. We praten met politiek duider Nynke de Zoeten. * Gestolen kunst uit musea. Het Londense British Museum heeft een medewerker ontslagen omdat er historische kostbaarheden zijn verdwenen. We spreken met kunstdetective Chris Marinello, advocaat kunstrecht Paul Russell en politiespecialist Richard Bronswijk.
De Zwarte Zee als oorlogstoneel. In het Russische en Oekraïense deel van de Zwarte Zee woedt een strijd om de belangrijke zeeroute. We volgen het containerschip de Joseph Schulte, dat vertrokken is uit Odesa en op weg is naar Istanbul. Zal het schip zijn route veilig kunnen afmaken? Te gast is Oost-Europadeskundige Bob Deen. * Structurele maatregelen tegen armoede? Zonder nieuw beleid van het demissionaire kabinet neemt het aantal Nederlanders in armoede volgend jaar toe. We zijn te gast bij een bijeenkomst van de stichting Warm Rotterdam, een netwerk van ervaringsdeskundigen die weten wat armoede is. Te gast is CPB-directeur Pieter Hasekamp.
De Tweede Kamer wil dat het kabinet de ereschuld naar Afghanen, die bijvoorbeeld als tolk of als beveiliger voor de Nederlandse militaire missie hebben gewerkt, snel inlost. * De val van Rutte-IV betekent een vertraging voor veel lopende dossiers. Maar belangrijke zaken moeten ook doorgaan. Rutte noemde eerder de afhandeling van het toeslagenschandaal, Groningen, Oekraïne en MH17, maar bijv. ook de begroting. Hoe wil het demissionaire kabinet deze lopende zaken regelen tot aan de verkiezingen? En zijn er al plannen? We spreken erover met politiek duider Nynke de Zoeten. * Moderne slavernij in Thailand in de visindustrie.
Ondernemers in de problemen door coronaschulden. Ruim een jaar na het eind van de coronacrisis brengt een combinatie van stijgende kosten, personeelstekort en belastingschuld een grote groep ondernemers in de problemen. We spreken een ondernemer uit Zwolle. * Moderne slavernij in Ecuador. Er zijn naar schatting 50 miljoen mensen wereldwijd slachtoffer van moderne slavernij. In reportages van over de hele wereld geven we moderne slavernij een gezicht. Dit keer Ecuador. * Zorgen om Chinese economie. China zit in een grote economische crisis vanwege lage consumentenuitgaven en een crisis in de vastgoedmarkt. We spreken Sjoerd den Haas in Peking.
Henri Bontenbal in de studio. Als nieuwe lijsttrekker van het CDA wacht Henri Bontenbal een zware klus: de partij staat er in de huidige peilingen slecht voor. Bontenbal licht in de studio toe hoe hij denkt het tij te kunnen keren. * Kan het CDU nog om het AfD heen? In Duitsland blijft de rechtse partij AfD aan populariteit winnen. De partij staat inmiddels tweede in de peilingen, onder het CDU van Friedrich Merz. Dit brengt het CDU in een lastige spagaat. Want waar samenwerking met het AfD tot voor kort uitgesloten was, zeggen steeds meer CDU-prominenten het toch aan te durven. Correspondent Wouter Zwart doet verslag.
Zelensky ontslaat hoofden rekruteringscentra, waarom? Deze week kondigde de Oekraïense president Zelensky aan dat de hoofden van alle regionale militaire rekruteringscentra in het land worden ontslagen vanwege corruptie. In Oekraïne spreken we met de directeur van een anticorruptieorganisatie. * Speciaal aanklager in zaak tegen Hunter Biden. Conservatief Amerika is in de ban van Hunter Biden, de zoon van Joe Biden. Hij zou volgens republikeinen zijn familienaam hebben misbruikt voor schimmige zaken in China en Oekraïne en zijn vader zou hebben meegewerkt. We praten met Amerika-correspondent Rudy Bouma en defensie-specialist Peter Wijninga.
CDA-bestuur wil Kamerlid Henri Bontenbal als lijsttrekker. Het CDA-bestuur is van plan Tweede Kamerlid Henri Bontenbal maandag voor te dragen als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zijn naam ging al weken rond, net als die van zijn fractiegenoot Derk Boswijk, maar Haagse bronnen bevestigen nu tegenover de NOS een bericht van RTL Nieuws dat Bontenbal de voorkeur krijgt. * Gokkers klagen (illegale) gokwebsites aan. Hoe groot is de kans van slagen voor deze massaclaim tegen gokbedrijven?
Zo is het om nu advocaat te zijn in Rusland. Niet alleen kritische oppositieleden lopen in Rusland gevaar, ook hun advocaten kunnen vervolgd worden. Nieuwsuur sprak twee Russische advocaten. * Nieuwe Russische maanmissie Rusland gaat morgen voor het eerst in bijna 50 jaar weer een missie naar de maan sturen. Rob van den Berg, directeur van Space Expo, is in de studio. * Straatkunst-beroemdheid in Nederland. Het Amsterdamse museum STRAAT opent een tentoonstelling met meer dan 130 werken van de bekende Amerikaanse straatkunstenaar Shephard Fairey. Nieuwsuur sprak Fairey over zijn werk en de activistische boodschap in zijn kunst.
Burgemeester Halsema heeft zich teruggetrokken als spreker tijdens de Indië-herdenking op 15 augustus in Amsterdam. Peggy Stein, voorzitter van de stichting Indisch Platform 2.0, verdedigt de keuze voor de dochter van Raymond Westerling als spreker. Ook tegenstanders komen aan het woord. * Nieuw geneesmiddel tegen postnatale depressie. We spreken met psychiater Veerle Bergink, die in de VS veel vrouwen met een postnatale depressie behandelt. * Gerrit Kouwenaar, die geldt als een van Nederlands beste dichters na WO II, werd vandaag een eeuw geleden geboren. En dat wordt gevierd met twee biografieën en de uitgave van zijn verzamelde gedichten.
Gevaarlijke migratieroute. Het wordt de dodelijkste migratieroute ter wereld genoemd. Jaarlijks maken zo'n honderdduizend migranten de oversteek van Ethiopië en Somalië naar Saoedi-Arabië. Vorig jaar werden bijna 800 mensen doodgeschoten en vielen er ruim 1700 gewonden. Te gast: Bram Frouws, directeur Mixed Migration Centre. * Hoever mag je als burgerwacht gaan? Als je een inbreker betrapt, mag je hem dan zo met tiewraps vastbinden? Het gebeurde in Ter Apel, waar leden van een zogenoemde burgerwacht twee asielzoekers uit Algerije arresteerden. Ook in andere gemeenten nemen burgers het heft in eigen handen om criminelen op te sporen.
Stand van zaken in Niger. De couplegers in Niger zijn niet ingegaan op het ultimatum van ECOWAS. We bespreken de laatste stand van zaken met Andrew Lebovich van het Clingendael Instituut. * Vervuiling van de Oder. Precies een jaar geleden voltrok zich aan de Duitse-Poolse grens over de rivier de Oder een ecologische ramp toen miljoenen vissen en andere dieren plotseling stierven. * Feminisme in de Barbie-film. Met Herien Wensink, chef van de kunstredactie van de Volkskrant, praten we over de feministische boodschap van de film en Anne Stokvis, van reclamebureau N=5, over de marketingmachine erachter.
De Algemene Rekenkamer roept politieke partijen op hun verkiezingsprogramma's simpel te houden. Te gast: Ewout Irrgang, de baas van de Algemene Rekenkamer. * Alle ogen zijn op Brazilië gericht, waar een speciale top verdere ontbossing moet voorkomen. * Een Russisch oorlogsschip in de haven van Novorossiejsk is vannacht zwaar beschadigd door een Oekraïense aanval met zeedrones. Te gast: oud-luchtmachtofficier en expert onbemande systemen Patrick Bolder.
Oekraïne daagt energiebedrijf voor de rechter. De Oekraïense regering daagt één van de grootste energiebedrijven van het land voor de rechter. Dat zou in handen zijn van Russische oligarchen die, mede dankzij de inkomsten uit dit bedrijf, de oorlog in Oekraïne steunen. * Meer rechten voor slachtoffers in strafproces. Slachtoffers in een strafproces moeten meer rechten krijgen, vindt de Europese Commissie. Zo zouden slachtoffers bijvoorbeeld zelf in hoger beroep moeten kunnen gaan, onafhankelijk van het Openbaar Ministerie. Over de wenselijkheid hiervan gaan strafrechtadvocaten Gert-Jan Knoops en Richard Korver in debat.
Oud-president Donald Trump is aangeklaagd voor zijn pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 te beïnvloeden. We bespreken de situatie met correspondent Noord-Amerika Rudy Bouma. * Moeten we delfstoffen voor de energietransitie van de zeebodem gaan halen? Op de zeebodem zijn enorme hoeveelheden nikkel, cobalt en andere zeldzame delfstoffen te vinden. Is het tijd is die stoffen boven te halen. Voor- en tegenstanders spreken zich uit.
Sint-Antonius Ziekenhuis wil hulp familieleden van patiënten inschakelen. Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein start in september met een proef om familieleden van patiënten te laten helpen met zorgtaken. Het ziekenhuis wil zo testen of het de werkdruk kan verlagen. Zorgmanager van het ziekenhuis Josine Janus vertelt over het initiatief. * Berging vrachtschip kan dagen duren. De berging van het vrachtschip Fremantle Highway kan nog dagen duren. Dat zegt topman Peter Berdowski van berger Boskalis tegen de Telegraaf. Peter Berdowksi vertelt over de berging van het schip. * Oekraïense ziekenhuizen leunen op vrijwilligers voor bevoorrading.
Minder werk voor architectenbureaus. Het werk bij architectenbureaus loopt in rap tempo terug. Dit blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur onder 195 leden van de Branchevereniging Nederlandse Architechtenbureaus (BNA). * Wet tegen koranverbranding Denemarken en Zweden. De Deense regering gaat op zoek naar een wettelijke mogelijkheid om koranverbrandingen bij buitenlandse ambassades te voorkomen. Ook Zweden kijkt naar mogelijkheden om koranverbrandingen tegen te gaan. * Groot-Brittanië wil naar gas en olie boren in Noordzee. Correspondent Fleur Launspach legt uit hoe dit zit.
Omtzigt wil niet terug naar CDA. Dus blijft de grote vraag: wat gaat hij dan wél doen? Onze politiek commentator Nynke de Zoeten vertelt wat de CDA-afwijzing betekent. * Opnieuw protesten in Israël. Voor het dertigste weekend op rij protesteren Israëliërs tegen de regering. Ze zijn boos over controversiële hervormingen die het kabinet van premier Netanyahu wil doorvoeren. Israël-correspondent Nasrah Habiballah vertelt over de protesten van vandaag. * Langs de nieuwe oevers van de Dnjepr. Vorige maand brak in Oekraïne de Kachovka-dam door. Onze verslaggever Gert-Jan Dennekamp reisde langs de oude én nieuwe oevers van de Dnjepr-rivier.
Roebel in vrije val. Dit jaar verloor de Russische roebel al meer dan een derde van z'n waarde - en dan vooral in de laatste weken en maanden. Waar komt die val vandaan? Rusland-kenner Hubert Smeets geeft uitleg. * Staatsgreep Niger. Woensdag namen soldaten van de presidentiële garde van Niger de president gevangen. Een dag later voegde de legertop zich bij de coupplegers. En vandaag was er een nieuwe leider die het volk toesprak met geruststellende woorden. * Forse toename cosmetische klinieken. In het echt net zo mooi als op Instagram, dat is de droom van heel veel jongeren. En dat verklaart ook de populariteit van botox en fillers.
Stoot Oekraïne door? Het maandenlange tegenoffensief van Oekraïne zou in een nieuwe fase zijn beland met een grote aanval op Russische verdedigingslinies in het zuiden van het land, melden The New York Times en het Amerikaanse Institute for the Study of War. * Afscheid van de Tweede Kamer. Corinne Ellemeet (GroenLinks), Peter Kwint (SP) en René Peters (CDA) keren na de verkiezingen niet terug in de Tweede Kamer. Ze vonden de afgelopen jaren zwaar en willen op adem komen. De vertrekkende Kamerleden zijn te gast.
Vrachtschip bij Ameland in brand. Op de Noordzee staat sinds middernacht een vrachtschip in brand. Als het schip zinkt wordt er gevreesd voor een milieuramp. We spreken Leo Stoel, burgemeester van Ameland. * Vrouwenrechten in Afghanistan. Alle schoonheidssalons in Afghanistan zijn sinds gisteren gesloten. Volgens de Taliban zouden diensten in de salons tegen de religieuze regels ingaan. Vrouwen verliezen nu één van de weinige beroepen die ze nog mochten uitoefenen. * Mede-eigenaar van het bedrijf waar je werkt. Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf geven hun medewerkers vaker de mogelijkheid aandelen in hun bedrijf te verwerven.
Op bezoek bij een veldhospitaal aan het front. Oorlogsverslaggever Gert-Jan Dennekamp gaat in Oekraïne op bezoek bij een veldhospitaal. Daar komen dagelijks (zwaar)gewonde soldaten binnen. Vooral de landmijnen in het gebied rond Bachmoet zorgen voor veel bloedvergieten. * Gezinnen met drie of vier ouders willen erkenning. Volgens de wet kan een kind maar twee ouders hebben. Sommige mensen vinden dat niet meer van deze tijd. Zo zijn er lhbti-stellen die ervoor kiezen samen een kind te krijgen. Zij hebben volgens de wet geen gezag over het kind, wat allerlei administratieve problemen met zich meebrengt.
Op steeds meer plaatsen in Nederland zit het stroomnet bomvol. Bedrijven krijgen steeds moeilijker een nieuwe of zwaardere aansluiting en voor het terugleveren aan het net is ook nauwelijks nog ruimte. De uitbreiding van het net gaat nog jaren duren. Han Slootweg, themacoördinator Slim & Flexibel Elektriciteitssysteem bij Netbeheer Nederland en directeur netstrategie bij Enexis, is te gast. * In Israël heeft het parlement een omstreden wet aangenomen die de macht van het Hooggerechtshof inperkt. We spreken erover met Rachel Stomel van het Center for Women's Justice.
De cocaïnestroom vanuit Ecuador naar Europa. Ecuador is het nieuwe knooppunt voor cocaïnetransport naar Europa. Het lijkt erop dat steeds meer internationaal opererende kartels het Zuid-Amerikaanse land hebben ontdekt. Volgens de douane is in Nederland alleen dit jaar al meer cocaïne uit Ecuador onderschept dan in heel 2022. * Protesten tegen de Israëlische regering. In Israël gingen vandaag opnieuw veel mensen de straat op om te protesteren tegen de regering. Ze zijn boos over de plannen van de regering van Netanyahu om het rechtssysteem te hervormen. In de studio is Naomi Mestrum, directeur CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël).
Scholen worstelen (nog steeds) met tekort aan leerkrachten. Schoolleiders zullen ook deze zomervakantie druk moeten puzzelen wie er na de vakantie voor de klas staan. * Radicaal-rechtse regering in Spanje? Zondag gaat Spanje naar de stembus. Het zou een ruk naar rechts kunnen betekenen. We spreken journalist Edwin Winkels. * De problemen voor meeroudergezinnen. Het komt steeds vaker voor dat kinderen met meer dan twee ouders opgroeien. Toch kan een kind op papier niet meer dan twee ouders hebben. Meeroudergezinnen lopen daardoor tegen praktische problemen aan. Het kabinet is bezig met een meerouderschapswet, maar die laat nog op zich wachten.
Gemeenten wachten nog even met plannen asielopvang. Te gast is de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink, voorzitter van de Tijdelijke Adviescommissie Asiel & Migratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). * Frans Timmermans kandidaat-lijsttrekker PvdA/GroenLinks. * Het succes van het regioboek. Een boek over bankjes in Winterswijk, de architectuur van Heerlen of een thriller in Limburg. In de Randstad zouden deze boeken misschien niet meteen opvallen, maar het zijn succesvolle boeken binnen hun eigen regio. Waar komt die belangstelling voor het lokale boek vandaan?
In de Donetsk-regio zijn een paar Oekraïense dorpen bevrijd, waaronder Storozheve. Maar van het dorp is weinig over. 'Het bestaat alleen nog op de kaart', zegt verslaggever Gert-Jan Dennekamp. Hij reisde erheen met de Oekraïense soldaat Sergej en zijn collega's. Een verslag van hun reis. * Extreme hitte op drie continenten. In China was het deze week 52,2 graden en ook Zuid-Europa en het zuidwesten van de VS zijn in de ban van hittegolven. Deze hitte bevestigt waar klimaatwetenschappers al jaren voor waarschuwen: langere, intensere en hevigere hittegolven in een wereld die blijft opwarmen door de menselijke uitstoot van broeikasgassen.
3,5 jaar cel voor Alex S. om verstrekken Middel X. Eindhovenaar Alex S. moet de cel in. De rechter acht bewezen dat S. drie jaar lang zelfdodingsmiddel Middel X heeft verkocht, inclusief gebruiksinstructies. * 'Derdelanders' uit Oekraïne willen niet terug naar land van herkomst. Vluchtelingen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, derdelanders, moeten uiterlijk 4 september terug naar hun land van herkomst. * Moraalpolitie Iran weer actief. In Iran gaat volgende week de moraalpolitie weer de straat op. Die is verantwoordelijk voor handhaving van streng-islamitische kledingvoorschriften. Te gast: historicus en Iran-deskundige Peyman Jafari.
Handelsverdrag EU en Latijns-Amerika. Het Mercosur-handelsverdrag, een vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de vier Zuid-Amerikaanse landen Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay, moet handelsbarrières wegnemen. Hoogleraar Economie en Bedrijfskunde Harry Garretsen is te gast. * Ledenreferendum GroenLinks en PvdA. GroenLinks en PvdA maken vanmiddag de uitslag van het ledenreferendum over een gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma bekend. Politiek duider Arjan Noorlander doet verslag en we blikken terug op de geschiedenis van de partijen.
Deal tussen Tunesië en de EU? Demissionair premier Mark Rutte is vandaag opnieuw in Tunesië. Samen met de Italiaanse premier Georgia Meloni en voorzitter van de Europese Commissie Urusla von der Leyen hoopt hij daar een migratiedeal te sluiten. * Van witwassen verdacht wisselkantoor wil schikken met justitie. Het geldtransactiekantoor Suri-Change is de spil in een groot strafrechtelijk onderzoek. De financiële instelling heeft al jaren twee vergunningen van De Nederlandsche Bank, maar wordt nu door het Openbaar Ministerie verdacht van witwassen, ondergronds bankieren en het overtreden van de anti-witwas-wet.
Extreme hitte en de gevolgen. Italië, Spanje en Frankrijk, maar ook Duitsland en Polen hebben te maken met een intense hittegolf. Klimaatwetenschapper Dim Coumou over de vraag hoe klimaatverandering extreem weer beïnvloedt en welke risico's dat met zich meebrengt voor de samenleving. * Eicellen invriezen op kosten van de baas. Ten minste zeven grote internationale bedrijven vergoeden het invriezen van eicellen voor hun werknemers in Nederland. Dit blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur. De aanschaf van donorzaad, extra ivf-rondes of kosten voor draagmoederschap en adoptie vallen bij deze bedrijven ook onder de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Kaag vertrekt als D66-leider wegens zorgen gezin. Hoe heeft Kaag het afgelopen jaar in de Nederlandse politiek gedaan? Nieuwsuur maakt de balans op. * Blijft het rustig op Quatorze Juillet? De nachten rond de nationale feestdag Quatorze Juillet zijn berucht vanwege de honderden auto's die jaarlijks in brand worden gestoken. Europa-correspondent Saskia Dekkers bracht twee dagen en een nacht door in een van de grootste banlieues van Frankrijk: Val Fourré. * Tabaksfabrikanten investeren in medicijnen voor rokers. Nu roken op steeds meer plekken verboden is, vinden sigarettenfabrikanten nieuwe manieren om geld te verdienen.
Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz wil de nieuwe lijsttrekker van de VVD worden. We spreken met SP-kamerlid Peter Quint, die veel met haar optrok toen ze beiden werkten als raadslid in Amsterdam. Arjan Noorlander vertelt over haar carrière tot nu toe in Den Haag. * De Oekraïense luchtverdediging moet ervoor zorgen dat het leven zo veel mogelijk door kan gaan. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp vertelt hoe de bewoners van Odessa proberen de oorlog te vergeten. * Fietsproducent VanMoof legt de productie stil. Hoofdredacteur van tech-platform Bright Erwin van der Zande en financieel analist Corné van Zeijl geven uitleg.
Debat over natuurherstelwet. In het Europees Parlement is een debat over de Natuurherstelwet, waar morgen over gestemd wordt. We spreken erover met de man achter die wet, Eurocommissaris Frans Timmermans. * NAVO-top in Litouwen. In de Litouwse hoofdstad Vilnius is een NAVO-top. We spreken met Kajsa Ollongren, de demissionaire minister van Defensie, die ook op de top aanwezig is. * Aanpak zelfdoding onder jongvolwassenen. Suïcide is doodsoorzaak nummer één onder tieners en jongvolwassenen. Onderzoekers van 113 willen daarom dat suïcides nauwkeurig worden gereconstrueerd, om signalen bij anderen beter te kunnen oppakken.
Mark Rutte stapt uit de politiek. Na zeventien jaar stopt Mark Rutte als partijleider van de VVD en vertrekt hij uit de politiek. Dat heeft de huidige demissionair premier voor het debat over de val van het kabinet, bekendgemaakt. Rutte is bijna dertien jaar premier van Nederland en zeventien jaar politiek leider van de VVD. We blikken terug op de hoogte- en dieptepunten in zijn tijd als leider van de VVD en van Nederland. Politiek duider Arjan Noorlander en schrijver en essayist Bas Heijne schuiven aan in de studio.
GroenLinks en PvdA willen met een gezamenlijke lijst en één verkiezingsprogramma meedoen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. De komende tijd mogen de leden van beide partijen zich uitspreken over het plan. Partijleiders Jesse Klaver en Attje Kuiken schuiven aan om de plannen toe te lichten en terug te blikken op de kabinetsval. * Spanning in Brussel. Over een paar dagen stemt het Europees Parlement over de veelbesproken Natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans. Wij spraken de afgelopen dagen met Europarlementariërs die het beeld bevestigen dat het aannemen of afwijzen van de wet aankomt op enkele stemmen.
Een dag na de val van kabinet Rutte IV reageren demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66) en CU-partijleider Miriam Bikker op de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Hoe verliepen de gesprekken? En hoe nu verder met die andere grote crisis: de oorlog in Oekraïne? * Sinds 2012 valt het asielbeleid in Nederland onder de verantwoordelijkheid van een VVD-minister. Politici Rita Verdonk (VVD) en Bram van Ojik (GroenLinks) over ruim tien jaar asiel- en migratiebeleid.
Rutte IV valt over asielmaatregelen. Rutte IV is gevallen. Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie werden het niet eens over maatregelen voor een strikter asielbeleid. Na een crisis die al drie dagen duurde. Een kabinet dat de langste formatie ooit nodig had om van de grond te komen. En de afgelopen anderhalf jaar onder leiding van premier Mark Rutte van dossier naar dossier struikelde. Uitgebreid aandacht voor de val van het kabinet, met oud-politici, reportages, reacties en het laatste nieuws uit Den Haag met politiek duider Arjan Noorlander.
Ondanks een recente uitspraak van de hoogste rechter krijgen familieleden die betaalde zorg verlenen aan een zieke ouder of kind geen uitkering als de zieke overlijdt, terwijl de zorgverlener dan zonder werk en inkomen zit. Een schrijnende, hardvochtige en onmenselijke situatie, zeggen deskundigen en betrokkenen. * Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zitten vanavond weer bij elkaar om over maatregelen te praten die de asielinstroom moeten inperken. Het laatste nieuws van Arjan Noorlander. * Rusland en Oekraïne waarschuwen allebei, los van elkaar, voor een aanval op de Zaporizja-kerncentrale, die nu in Russische handen is.
Groeiend aantal kennismigranten. De arbeidsmarkt in Nederland is krapper dan ooit en daarom komen er steeds meer kennismigranten: hoogopgeleide mensen van buiten de EU die in Nederland aan de slag gaan. We praten met onze huiseconoom Mathijs Bouman. * Verdere escalatie in Jenin. Het Israëlische leger heeft het gemunt op een groot vluchtelingenkamp in Jenin, de Palestijnse stad op de bezette Westelijke Jordaanoever en bolwerk van verzet van gewapende militanten. Internationaal worden zorgen geuit over de Israëlische inval. * Afscheidsinterview Renske Leijten. SP-Kamerlid Renske Leijten neemt afscheid van de Tweede Kamer. Ze is bij ons te gast.
De migratiestandpunten van de BBB. * Journalisten in Frankrijk aangevallen door relschoppers. Een gesprek met een journalist die tijdens haar werk door een groep relschoppers werd aangevallen. * Spitsheffing treinkaartjes: een goed idee? NS-baas Wouter Koolmees wil treinkaartjes in de spits tientallen procenten duurder maken. * Jorritsma, Ollongren en Arib gehoord over 'positie Omtzigt, functie elders'. De toenmalige verkenners van kabinet-Rutte IV, Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren, en toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib worden gehoord door de Tweede Kamer. * BBB-leider Caroline van der Plas over migratie en de asielcrisis.
Relschoppers vallen huis Franse burgemeester aan. Afgelopen nacht is de echtgenote van de burgemeester van de plaats L'Hay-les-Roses gewond geraakt toen ze vluchtte voor relschoppers. Te gast is Frankrijkspecialist Niek Pas van de Universiteit van Amsterdam. * Racisme bij de politie. In onze serie over racisme en discriminatie richten we ons vandaag op de politie. * Veel Russen in Estland. De minister-president van Estland liet er afgelopen maandag geen misverstand over bestaan hoe ze tegenover haar buurland staat: Poetin is onberekenbaar en gevaarlijk, zegt ze.
Uitzending geheel in het teken van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. * Excuses van de koning. Koning Willem-Alexander heeft in een toespraak excuses aangeboden voor het Nederlandse slavernijverleden. Te gast: Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Linda Nooitmeer, bestuurder van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), de organisator van het herdenkingsjaar. * Verdienen aan slavernij. De slavernij betekende onnoemelijk menselijk leed. De vele honderdduizenden tot slaaf gemaakten die namens Nederland slavenarbeid verrichtten, leverden een aanzienlijke bijdrage aan de economie.
Onrust Frankrijk houdt aan. Voor de derde nacht op rij zijn in Franse steden rellen uitgebroken. Zeker 667 mensen zijn opgepakt, meldt de minister van Binnenlandse Zaken. President Macron heeft zijn regering opnieuw bijeengeroepen voor crisisoverleg. * Nieuwe methode inflatieberekening. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) presenteerde vandaag voor het eerst een inflatiecijfer waarin de energieprijzen zijn meegenomen die consumenten daadwerkelijk betalen. * Nikole Hannah-Jones over racisme en ongelijkheid. Hannah-Jones onderzoekt racisme en ongelijkheid in relatie tot slavernij. We spreken haar over het onderzoek en de gevolgen ervan.
Debat over mislukt landbouwakkoord. In Den Haag debatteert de Tweede Kamer vandaag over het mislukken van het landbouwakkoord: hoe moet het nu verder met het kabinetsbeleid voor boeren? Arjan Noorlander praat ons bij. * Rellen in Frankrijk na dood door politiekogel. Dinsdag werd de 17-jarige Nahel door een politieagent doodgeschoten toen hij weg wilde rijden bij een verkeerscontrole in de Parijse voorstad Nanterre. We spreken EU-correspondent Saskia Dekkers. * EU-top: Toestand in Rusland. Het laatste nieuws van correspondent Ardy Stemerding. * De regiomusical is hot. Een genre wat dit jaar niet lijkt te stuiten: de musical in de regio.
Raketaanval Kramatorsk. Bij de raketaanval gisteravond op de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk zijn zeker tien doden gevallen. Verslaggever Sander van Hoorn is in het getroffen gebied. * Racisme bij banken. Banken discrimineren moslims structureel, zegt Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. * Komt er een digitale euro? Krijgen we naast bankbiljetten, munten en geld op onze bankrekening nog een betaaloptie? De Europese Commissie komt met een wetsvoorstel over de digitale euro. Onder welke voorwaarden kunnen we de digitale munt invoeren? En wie zit hier op te wachten? We spreken econoom Mathijs Bouman.
BBB en GroenLinks in één college. Drie maanden na de verkiezingen is er in de meeste provincies nog geen coalitie. In Zuid-Holland wel: GroenLinks en BBB. We praten met Sinan Özkaya en Hans Veentjer. * AfD wint regionaal in Duitsland. Afgelopen zondag won de radicaal-rechtse partij AfD voor het eerst een regionale verkiezing. Hoewel het gaat om een verkiezing op een lager bestuursniveau, maakt de uitslag veel los in Duitsland. * WODC-rapport. Het kabinet heeft maatregelen afgekondigd om te voorkomen dat zware criminelen vanuit de gevangenis kunnen communiceren met de buitenwereld. We spreken Franc Weerwind, minister voor Rechtsbescherming.
Second day after: de status in Rusland. We spreken onder anderen met journalist Pjotr Sauer, hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga en de Belarussische journalist Hanna Liubakova. * Zorgen in Estland. De Baltische staten kijken met angst en beven naar de agressie van Poetin en Prigozjin. Nieuwsuur interviewt premier Kaja Kallas van Estland. Zij vindt dat Europa de buitengrenzen veel beter moet beschermen. * Discriminatie in het voetbal. Met Keti Koti in het vooruitzicht maken we meerdere verhalen over racisme en discriminatie. Dit keer gaat het over voetbal. Vanaf de tribunes klinken nog altijd vaak discriminerende spreekkoren.
Gevolgen muiterij Wagnerbaas. Jevgeni Prigozjin en zijn Wagner-groep hebben gisteravond hun opmars richting Moskou gestaakt. Er kwam onverwacht een akkoord tussen Poetin en Prigozjin. De Wagner-huurlingen keren terug naar hun bases en Prigozjin ontloopt vervolging, op voorwaarde dat hij vertrekt naar Belarus. We praten met correspondent Geert Groot Koerkamp en Ruslandkenner Hubert Smeets. * Statiegeld op blikjes. Honderdvijftig miljoen blikjes als zwerfafval in de natuur. Na jaren getouwtrek waren er genoeg redenen voor het invoeren van statiegeld op drankblikjes per 1 april. Nu lijken de eerste positieve resultaten zich af te tekenen.
De opstand van Wagner-baas Prigozjin. Decennialang was hij het onzichtbare hulpje van de Russische president Vladimir Poetin, maar nu stelt Jevgeni Prigozjin hem voor de grootste uitdaging in de recente Russische geschiedenis. Zijn Wagner-troepen zijn Rusland binnengetrokken. Een opstand die volgens Poetin een dolk is in de rug van het Russische volk en leger. Veiligheidsdiensten, het leger en tanks beveiligen inmiddels overheidsgebouwen in Moskou en Sint Petersburg. Te gast zijn Iris de Graaf, correspondent in Rusland die nu vanuit Nederland werkt, en Bob Deen, Oost-Europadeskundige verbonden aan Instituut Clingendael.
Kunnen we Oekraïne helpen met Russisch geld? Sinds de inval in Oekraïne zijn in de EU allerlei Russische bezittingen, zoals bankrekeningen, bevroren. Kunnen we met dat geld het Oekraïense leger steunen? Kan het land de tegoeden gebruiken voor wederopbouw? Te gast: econoom Mathijs Bouman. * Wat stond er in het landbouwakkoord? Het landbouwakkoord klapte toen LTO Nederland besloot om uit de onderhandelingen te stappen. Wat stond er in? Was het een handreiking aan de boeren en waarom was het voor LTO niet genoeg? * Komt er een Chinese legerbasis op Cuba? We praten met Gordon Lubold, The Wall Street Journal-journalist die dit verhaal onthulde.
Woningcorporatiebazen privé actief als vastgoedbelegger. Commissarissen en bestuurders bij zo'n twintig woningcorporaties blijken privé huizen te verhuren voor persoonlijk rendement. Dat blijkt uit bevindingen van de gezamenlijke onderzoeksredactie van de NOS en Nieuwsuur. Onderzoeksjournalist Milena Holdert schuift aan. * Onderwijsminister Dennis Wiersma stapt op. We bespreken zijn vertrek met politiek verslaggever Nynke de Zoeten. * Brokstukken gevonden tijdens zoektocht naar vermiste duikboot. Wat er precies is gebeurd en wat nog meer bekend is over de Titan, bespreken we met onze Amerika-correspondent Rudy Bouma.
LTO uit landbouwonderhandelingen. Boerenorganisatie LTO stapte gisteravond uit de onderhandelingen over het landbouwakkoord. Na zo'n acht maanden overleg zijn de gesprekken over het akkoord geklapt. Te gast: politiek duider Arjan Noorlander. * Toekomst jonge boeren. De NAJK, de belangenorganisatie voor jonge agrariërs, noemt het zeer teleurstellend dat het landbouwakkoord geklapt is. Te gast: Roy Meijer, voorzitter van de NAJK. * Kan Marokko Europa van groene stroom voorzien? Bij de overgang van fossiele naar duurzame energie krijgt Nederland mogelijk hulp van Marokko. Premier Mark Rutte bezoekt Marokko. Marijn Duintjer Tebbens doet verslag.
Advies over zorgstelsel. Ons huidige zorgstelsel heeft groot onderhoud nodig, stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Voorzitter Jet Bussemaker is te gast. * Belangrijke dag voor landbouwakkoord. Het kabinet gaat praten met boerenorganisaties over het landbouwakkoord. * Brabant heeft eigen versie van het STAP-budget. De STAP-regeling, waarmee mensen geld kunnen krijgen om een opleiding te volgen, verdwijnt volgend jaar. Het werd te vaak gebruikt voor cursussen die vooral leuk zijn. Provincie Noord-Brabant heeft nu een eigen variant. * Deens onderzoek: Urker viskotters betrokken bij grote drugssmokkel.
Dit gebeurde er voor het Griekse migrantenschip zonk. Er wordt steeds meer bekend over wat er gebeurde voordat het overvolle migrantenschip vorige week kapseisde voor de kust van Griekenland. Het gaat daarbij ook veel over de rol van de Griekse kustwacht bij de ramp. * Maatschappelijke gevolgen long covid. Het Maatschappelijk Impact Team (MIT) vindt dat er meer aandacht moet komen voor de maatschappelijke gevolgen van long covid. Te gast is Jolande Sap, de voorzitter van het MIT.* Hoe gevaarlijk is AI? Het allergrootste gevaar is volgens sommigen dat AI de mensheid kan bedreigen. Hebben ze een punt, of leidt het af van de echte problemen?
Blinken op bezoek in China. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is op bezoek in China. Wat kan Blinken verwachten in China? En wat staat er op het spel. We spreken er onder meer over met China-correspondent Sjoerd den Daas. * Zweden over toetreding tot de NAVO. Nieuwsuur spreekt met Pal Jonson, de Zweedse minister van Defensie. * Einde dreigt voor betonnen brutalistische gebouwen. Het Brutalisme wordt met uitsterven bedreigd. Dat is een bouwstijl uit de jaren 50, 60 en 70 die zich kenmerkt door grote blokachtige structuren van gewapend beton.
Nieuwbouw zit in een dip. Er komen dit jaar waarschijnlijk nóg minder nieuwe huizen bij, dan gedacht. In de studio is Arno Visser, sinds maart de voorzitter van Bouwend Nederland. * Syriërs gedeporteerd uit Libanon. Libanon worstelt met het grote aantal Syrische vluchtelingen. Regelmatig worden er Syriërs opgepakt en gedeporteerd. Nieuwsuur-verslaggever Zainab Hammoud was in Libanon en sprak onder meer met Syriërs die nauwelijks de deur nog uit durven, uit angst voor de deportaties. * Wie wint de AI-oorlog? Grote techbedrijven steken miljarden in kunstmatige intelligentie in de hoop de wereld op dat vlak te domineren.
Afrikaanse leiders met vredesplannen naar Oekraïne. Zes Afrikaanse leiders reizen naar Oekraïne, aangevoerd door de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa, om daar een vredesplan te presenteren. Daarna reist de groep door naar Rusland. Wat voor plannen gaan de Afrikanen presenteren? * Toename in minderjarige alleenstaande asielzoekers. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ziet steeds meer minderjarige alleenstaande asielzoekers afreizen naar Nederland. Te gast is Elianne Zijlstra, van het Expertisecentrum Kinderen en Vreemdelingenrecht van de Rijksuniversiteit Groningen. * Tentoonstelling Werner Herzog in Eye Filmmuseum.
