

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Nieuwsuur - Alle afleveringen
Boerenbelangenorganisaties dreigen uit de onderhandelingen over het Landbouwakkoord te stappen als het kabinet niet met concessies komt. Te gast: Bart Kemp, schapenhouder en voorman van boerenorganisatie Agractie. * Nederland organiseert met Tajikistan een VN-waterconferentie in New York. We spreken o.a. met de organisator, topambtenaar Henk Ovink, watergezant bij de VN. * Hongarije blijft dwarsliggen. De regering van premier Victor Orbán veroordeelt de Russische inval in Oekraïne, maar ligt dwars bij het leveren van financiële of militaire steun aan Oekraïne. Nieuwsuur interviewt Péter Szijjártó, de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken.
Crisisberaad CDA. Na het dramatische verlies van de verkiezingen voor de Provinciale Staten komt het CDA vanavond bijeen voor crisisoverleg. * Xi op bezoek bij Poetin. Tijdens het bezoek van Xi Jinping aan Vladimir Poetin staat de oorlog in Oekraïne op de agenda. Tot nu toe zijn er weinig tekenen dat Peking met een voorstel kan komen waarover de Oekraïners willen praten. * Arrestatie Trump? Donald Trump verwacht dat hij vandaag wordt gearresteerd. Hij is verwikkeld in meerdere juridische onderzoeken. Dit keer draait om het betalen van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels. Trump zou de kieswet hebben geschonden door de betaling te verbergen.
In de schulden door een overheidsfout. Naar schatting 5700 gezinnen werden de afgelopen jaren de dupe van een fout van de overheid. Belasting- en toeslagenregels werken tegen elkaar in, waardoor de gezinnen onder het bestaansminimum belandden en vaak in de schuld terecht kwamen. Wat doet het kabinet om dit op te lossen? * Hoe moet het CDA verder na slechte verkiezingsuitslag? Nieuwsuur peilt de stemming binnen het CDA. Politiek verslaggever Nynke de Zoeten praat ons bij. * UBS redt concurrent Credit Suisse. Moeten ook aandeelhouders en spaarders van andere banken zich zorgen maken? We spreken met twee financieel journalisten.
Somberheid onder boeren. Het cliché 'de boer praat niet' blijkt vaak te kloppen. Morgen start een campagne om praten over stress en somberheid onder boeren te stimuleren. * Xi Jinping naar Moskou. China als vredesduif voor de oorlog in Oekraïne. Dat is waarschijnlijk de boodschap van de Chinese president. Te gast is Ingrid d'Hooghe, China-expert van Instituut Clingendael. * BBB haalt ook waterschappen binnen. Een net ingevoerde wetswijziging moest de invloed van boeren op de waterschappen en het waterbeleid juist kleiner maken. De BBB-overwinning betekent volgens deskundigen dat de invloed van boeren op het waterbeleid groot zal blijven.
Ziekenhuis houdt zichzelf een spiegel voor. Op bijna alle werkvloeren in ons land is het gesprek op gang gekomen over ongewenst gedrag en omgangsvormen. In het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht nemen de chirurgen het voortouw om een cultuurverandering te realiseren. * Protesten in Frankrijk, politiek fiasco Macron? Al twee dagen protest in Frankrijk tegen de pensioenhervorming. Te gast is historicus Niek Pas, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. * Europa als wapenhandelaar. De Europese ministers van Defensie tekenen maandag een akkoord voor het snel leveren van extra munitie en wapens aan Oekraïne.
Arrestatiebevel tegen Poetin. Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Poetin, vanwege oorlogsmisdaden in Oekraïne. * De plannen van BBB. Vanavond buigen experts zich over de plannen van de partij, en de haalbaarheid ervan. * WK 2030 in Saudi-Arabië? Saudi-Arabië zou in 2030 het WK voetbal willen organiseren. Critici vergelijken dat plan met Poetins Olympische Spelen, oftewel sportswashing. * Regeren in oorlogstijd. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp sprak verschillende Oekraïense politici over hoe het parlement nu functioneert.
Historische winst BBB. De BoerBurgerBeweging is in meer dan de helft van de provincies de grootste partij geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen. We zijn vandaag in de provincie, spreken met boeren, bestuurders en stikstofexperts. Politiek duider Arjan Noorlander praat ons bij over de politieke gevolgen van deze verkiezingsuitslag, want de coalitie wacht nu een ingewikkelde politieke puzzel. Te gast is BBB-lijstrekker voor de Eerste Kamer Ilona Lagas.
Slotdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen. Morgen mogen Nederlanders stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen. De Statenleden kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer. Provinciale politici en landelijke partijleiders kruisen nog één keer de degens in het slotdebat bij de NOS. Politiek verslaggever Arjan Noorlander duidt het debat en blikt vooruit op morgen. * Komt er een speciaal Oekraïne-tribunaal? Worden president Poetin en de zijnen ooit in Den Haag berecht voor hun aandeel in de Oekraïne-oorlog? En zo ja, hoe en door wie?
De EU wil meer mijnen in Europa. * Rene Kleijn, Hoogleraar toekomstbestendige grondstofvoorziening aan de Universiteit Leiden, schuift aan. * Onvrede in Groningen. We sluiten onze serie de Onderstroom, over de onvrede op het platteland, af in Groningen. * Faillissement Amerikaanse bank. De bank voor de tech-sector in Silicon Valley ging vrijdagmiddag failliet. Onze huiseconoom Mathijs Bouman vertelt hoe deze bank kon omvallen en wat dat betekent voor Europa. * Afscheid bindend studieadvies? Volgens minister Dijkgraaf van Onderwijs levert dit systeem teveel stress op bij studenten die het toch al zwaar hebben. Er komt een alternatief plan.
Commissarissen van de Koning ontevreden over kabinet. Te gast is Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland en voorzitter van het Interprovinciaal Overleg. * Op provinciaal niveau verschillen PvdA en GroenLinks behoorlijk. Nieuwsuur inventariseerde de antwoorden die de twee partijen gaven op verschillende stellingen in het Kieskompas. Daaruit blijkt dat de partijen op sommige terreinen nog opmerkelijk van elkaar verschillen. * Zware verliezen rond Bachmoet. In de uitzending de laatste stand van zaken met hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga.
Marijnissen (SP) in debat met Ouwehand (PvdD). Nieuwsuur organiseert in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart debatten tussen partijkopstukken over potentiële samenwerking. Dit keer spreken we met Lilian Marijnissen en Esther Ouwehand, leiders van de SP en van de Partij voor de Dieren. * Veel wantrouwen tegen de overheid vanuit Friesland. Een nieuwe aflevering van de Onderstroom, onze serie over de onvrede op het platteland in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Dit keer zijn we in Friesland. Uit recent onderzoek blijkt dat dit een van de provincies is waar het wantrouwen tegen de overheid het grootst is.
Boekenbal van start. De 71ste editie van het boekenbal vindt plaats in de schouwburg aan het Amsterdamse Leidseplein. * Communicatiesysteem politie hapert. De klopjacht van gisteren op overvallers in Rijsbergen werd belemmerd doordat C2000 haperde, zegt de politiebond ACP. Wat is er aan de hand? * Succes voor PVV in Limburg? Geert Wilders voert fanatiek campagne in de provincie Limburg. De kans is aanwezig dat de PVV daar de grootste partij gaat worden. * Jacht op schuldigen in Turkije. Wie zijn er verantwoordelijk voor de abominabele gebouwen die bij de aardbeving in Turkije massaal instortten?
Jarenlang grensoverschrijdend gedrag. De hoofdredactie van NOS Sport treedt op termijn terug om ruimte te maken voor 'nieuw leiderschap'. Te gast is Dick de Gilder. Hij schreef het boek 'De voorbeeldige organisatie. Van goede bedoelingen naar goed gedrag'. * Doden bij raketaanvallen in Oekraïne. * Criminelen ronselen Rotterdamse jongeren. Te gast is burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb. * Werkdruk in de rechtspraak. De rechtspraak piept en kraakt al jaren, maar voor veel rechters en officieren van justitie is de grens nu echt bereikt.
Debatten tussen partijkopstukken over potentiële samenwerking. Vanavond Mirjam Bikker (CU) en Caroline van der Plas (BBB). Ze willen beiden een goed perspectief voor boeren, maar denken heel anders over de uitvoering. * Westerse inlichtingen- en opsporingsdiensten hebben informatie naar de pers gelekt over het onderzoek naar de explosies van de gasleidingen Nord Stream 1 en 2, vorig jaar september in de Oostzee. Het is nog altijd onduidelijk wie de aanslag pleegden of er verantwoordelijk voor waren. Wat weten we wél? * In de hoofdstad Tbilisi protesteren Georgiërs tegen een wetsvoorstel, bedoeld om regeringscritici monddood te maken.
Eerste Nieuwsuur-debat D66 vs. JA21. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen organiseren we meerdere debatten. Dit keer Annabel Nanninga (JA21) en Paul van Meenen (D66). * Vooruitblik bezoek Rutte aan Italië. 8 maart gaat premier Mark Rutte naar Italië voor een gesprek met de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Zij wil graag dat de Europese Unie haar helpt de migrantenstroom naar Italië te beperken. * Botsende visies op natuur in Zeeland. We zijn in Zeeland. Daar werd jaren strijd gevoerd over de Hedwigepolder. Inmiddels is de dijk doorgestoken en staat de polder onder water.
Drugscriminelen geronseld op MBO-scholen. Te gast is Ron Kooren. Hij is voorzitter van het college van bestuur van het Albeda College en ziet dagelijks criminele uitbuiting van jongeren. * Oude moordzaken oplossen via particuliere DNA-databanken. We spreken nabestaanden van slachtoffers, die hopen dat met deze methode eindelijk duidelijkheid komt over oude zaken. Rechtspsycholoog Peter van Koppen is te gast. * Genomineerden Libris Literatuurprijs bekend. Juryvoorzitter Beatrice de Graaf vertelt waarom het juist deze zes zijn die kans maken op de prestigieuze prijs.
Mijnbouw in de diepzee. Onderhandelaars van de VN werden het eens over de tekst van een verdrag over bescherming van oceanen wereldwijd. Onder meer de diepzeemijnbouw wordt aan strengere regels gebonden. * Hoe de jeugdzorg blijft falen. De problemen in de jeugdzorg waren in de jaren 80 al groot en de beloftes vanuit de politiek zijn sindsdien amper veranderd, volgens onderzoek. * De Surinaamse strijd tegen armoede. De leider van het Surinaamse antiregeringsprotest, Stephano Biervliet, kwam vrij nadat hij tien dagen vast had gezeten vanwege de uit de hand gelopen demonstratie van 17 februari. We spreken correspondent Nina Jurna in Paramaribo.
Meer vaste energiecontracten. Door nieuwe regels rond energiecontracten valt er voor consumenten vanaf april waarschijnlijk meer te kiezen. * Kloof stad-platteland is van alledag. De omgekeerde vlag is het symbool geworden van de onvrede op het platteland. Mensen buiten de Randstad, blijkt uit recent onderzoek, hebben het laagste vertrouwen in de politiek. Maar het gaat niet alleen om het stikstofbeleid. * Irak, 20 jaar later. Twintig jaar geleden begon de oorlog in Irak met een massaal bombardement op Bagdad. Heeft de Nederlandse bijdrage aan deze oorlog iets blijvends opgeleverd? We spreken Daisy Mohr. Zij was erbij toen de inval begon.
Nieuwe veiligheidswet voor bouwen. Bouwen en verbouwen van je huis wordt vanaf volgend jaar een stuk duurder. * Luchtvaartmaatschappijen klagen Nederlandse staat aan. Dit vanwege de aangekondigde krimp van Schiphol. * Ontmoetingen tussen tbs'er en hun slachtoffer. Om een ernstig geweldsdelict of seksueel misbruik te verwerken, kiezen sommige slachtoffers voor een gesprek met hun dader. * De verslechterde band tussen Rusland en Frankrijk. Van de hechte relatie tussen Rusland en Frankrijk is sinds de oorlog weinig meer over. President Macron zou graag een hoofdrol spelen in de vredesonderhandelingen. Met verslaggever Saskia Dekkers.
Supermarktprijzen blijven stijgen. Voedingsmiddelen, dranken en tabak waren in februari 15,1 procent duurder dan een jaar geleden. Hoe dat kan, bespreken we met econoom Mathijs Bouman. * Gevaarlijke mijnenvelden in Oekraïne. In veel gebieden waar het Russisch leger vorig jaar is verjaagd, vallen door mijnen nog dagelijks doden. * Zorgelijke situatie in Syrië. Bewoners van het aardbevingsbevingsgebied in Turkije en Syrië krijgen voorrang op een visum voor een tijdelijk verblijf in Nederland, als zij hier eerste- of tweedegraads familieleden hebben. De situatie is voor hun familieleden in het getroffen gebied nog steeds zeer nijpend.
De politie en het OM hebben veel signalen gemist voorafgaand aan de moorden op Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. Dat staat in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat vandaag gepresenteerd is. * Gisteren belandden tientallen meisjes in Iran in het ziekenhuis nadat ze op school onwel waren geworden na blootstelling aan een gas. We spreken Iran-deskundige Peyman Jafari. * Op het Overijsselse platteland is veel weerstand tegen de stikstofaanpak van het kabinet. Wat betekent dat voor de Provinciale Statenverkiezingen? We hebben het erover met een boer, een boswachter en lokale politici.
Is stealthing verkrachting? Het OM heeft in Dordrecht in twee aparte zaken tegen twee mannen celstraffen van een jaar geëist omdat ze tijdens de seks stiekem hun condoom zouden hebben afgedaan. Voor zover bekend de eerste zaken waarbij verdachten voor 'stealthing' worden berecht. * Stop met afsluiten water bij gezinnen. Jaarlijks worden honderden huishoudens afgesloten van water, omdat ze de rekening niet betalen. Ook bij gezinnen met kinderen. * Fox News steunde Trump in onware claims verkiezingsfraude. Dit zegt Fox-baas Rupert Murdoch. * Netbeheerders: stop met zonneparken waar nauwelijks vraag naar is. Enexis vindt dat het anders moet.
Groningse bestuurders reageren op vernietigend rapport. We spreken met de Groningse burgemeester Koen Schuiling over hoe het vertrouwen van Groningers in de overheid hersteld kan worden. * Geweldsexplosie op Westelijke Jordaanoever in Israël. Nieuwsuur spreekt ooggetuigen en journalisten over het recente geweld. * Zorgen over verscherpte regels STAP-budget. Mensen die zich verder willen ontwikkelen op de arbeidsmarkt kunnen zich inschrijven voor een subsidie van 1000 euro voor een opleiding of cursus. Na kritiek werd de regeling vorig jaar stopgezet en gaat nu onder aangescherpte voorwaarden weer van start.
In het uiterste zuiden van Italië spoelden de lichamen aan van tenminste 45 migranten die schipbreuk hebben geleden. Onder de doden zijn meerdere kinderen. We schakelen met correspondent Heleen D'Haens voor het laatste nieuws. * Brexit-deal voor Noord-Ierland? Sinds de brexit zijn de Noord-Ieren ontevreden over de handelsgrens die is ingesteld tussen hun land en de rest van het VK. We praten erover met Rem Korteweg, brexit-expert van Instituut Clingendael. * Kiezen voor een groenere baan. We spreken een voormalige bankier, een gemeenteambtenaar en zzp'er over wat hen bezielde voor het klimaat een carrièreswitch te maken.
In Nederland zijn er honderden slachtoffers en wereldwijd gaat het om duizenden: een wreed internationaal opererend mensensmokkelnetwerk sloot vluchtelingen uit Eritrea op in afgelegen boerderijen Libië. Daar werd mishandeld, gemarteld en verkracht. Vluchtelingen moesten familieleden bellen om losgeld te betalen, anders mogen ze hun reis met bootjes naar Europa niet vervolgen. Nederland speelt een belangrijke rol in een poging om het criminele netwerk op te rollen. Te gast: Eritrea-expert Mirjam van Reisen. * In Berlijn is is vandaag een grote betoging tegen wapensteun voor Oekraïne. De organisatoren krijgen felle kritiek van veel politici.
Vandaag presenteert de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen haar eindrapport in boerderij Diek'n in Zeerijp, in het aardbevingsgebied. De commissie deed maandenlang onderzoek naar de besluitvorming rond de aardgaswinning, de aardbevingen, de schadeafhandeling en de versterkingsoperatie in Groningen. We bespreken de conclusies met commissievoorzitter Tom van der Lee en de politieke consequenties met duider Arjan Noorlander. * Precies een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. We staan erbij stil met verslaggever Gert-Jan Dennekamp, die in Charkiv is.
Hoe de invasie de wereld veranderde. Het is morgen exact een jaar geleden dat Rusland het conflict in het oosten van Oekraïne escaleerde en dat troepen massaal Oekraïne binnenvielen. De invasie heeft enorme effecten, zowel in Oekraïne als wereldwijd. We maken de stand op van een jaar oorlog, met Oost-Europadeskundige Bob Deen, verslaggever Gert-Jan Dennekamp in de Oekraïense stad Charkiv en correspondent Iris de Graaf in de Russische hoofdstad Moskou.
Het Russische huurlingenleger Wagner Group beschuldigt de Russische legertop van sabotage en gebrek aan steun en munitie. * Waar blijft het anti-Poetingeluid? We spreken Zhanna Nemtsova, dochter van Boris Nemtsov, de belangrijkste politieke tegenstander van president Poetin die zeven jaar geleden op straat werd doodgeschoten. * Veel Groningers maken zich zorgen over hun sfeervolle dorpjes. Ze zijn bang dat hun provincie in een grote Vinex-wijk verandert. Te gast: Rijksbouwmeester Francesco Veenstra. * Fiksen weerballonnen de klimaatverandering? Te gast: klimaatverslaggever Marijn Duintjer Tebbens.
De speech van Poetin. Nu het een jaar geleden is dat Russische tanks Oekraïne binnenrolden, houdt president Poetin vandaag zijn langverwachte jaarlijkse State of the Union. Te gast: Niels Drost, onderzoeker Instituut Clingendael. * Oekraïne en de geopolitieke gevolgen. Een jaar na de Russische invasie is er geen oplossing van het militaire conflict in zicht. De Amerikaanse president Joe Biden bezoekt vandaag Polen. * Oekraïense acteur over onderdrukking Russen. Agtem Seitablajev zegt hij dat hij niet meer in een Russisch stuk zal spelen. Volgens hem is de taal onderdeel geweest van de Russische onderdrukking van zijn cultuur en geschiedenis.
Rellen in Suriname. We praten erover met de Surinaamse journalist Iwan Brave. * Conferentie over veiligheid en geopolitiek. In München komt voor de 59ste keer vrijwel de gehele wereld samen om te praten over veiligheid. In München is ook de Nederlander Rob Bauer, de hoogste militair van de NAVO. De voormalig Commandant der Strijdkrachten werd acht maanden voor de Russische invasie in Oekraïne benoemd op deze hoge post en is de belangrijkste adviseur van Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO. Een gesprek met Rob Bauer. * Kan Amsterdam de Wallen verplaatsen? Maar laten de eeuwenoude Wallen en de toeristen zich wel verplaatsen?
De Hoop Scheffer over de oorlog in Oekraïne. We bespreken de gebeurtenissen van de afgelopen maanden en blikken vooruit: hoe eindigt dit? * De onverzettelijke Oekraïense luchtmacht. De Oekraïense luchtmacht is symbool geworden van de standvastigheid tegen Rusland. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp zocht de mannen van de Oekraïense luchtmacht op. * Hoe de aardbevingen leiden tot Groningse literatuur. De aardbevingen in Groningen hebben veel ellende veroorzaakt, maar ze zijn ook een vruchtbare grond voor de kunst. We spreken Saskia Goldschmidt die een roman schreef over een gezin dat bezwijkt aan de gevolgen van de aardbevingen.
Rellen in Suriname. We praten erover met de Surinaamse journalist Iwan Brave. * Conferentie over veiligheid en geopolitiek. In München komt voor de 59e keer vrijwel de gehele wereld samen om te praten over veiligheid. In München is ook de Nederlander Rob Bauer, de hoogste militair van de NAVO. * Kan Amsterdam de Wallen verplaatsen? Een nieuw hoofdstuk in de aanpak van de overlast op de Amsterdamse Wallen. Laten de eeuwenoude Wallen en de toeristen zich wel verplaatsen?
Rutte in Oekraïne. Premier Mark Rutte is vandaag voor het eerst sinds vorig jaar juli in Oekraïne, samen met minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Nieuwsuur is in Oekraïne en spreekt Rutte uitgebreid over de voortgang van de oorlog en de relatie tussen Nederland en Oekraïne. * Rusland: één jaar militaire operatie. Terwijl de troepen vochten in Oekraïne, veranderde Rusland in een totalitaire dictatuur. Correspondent Iris de Graaf spreekt met mensen over hoe de Russen dit jaar beleefden en hoe de ideologie in de Russische samenleving veranderde.
Amerika's perspectief op de oorlog. Het Westen moet zich haasten om Oekraïne van voldoende wapens te voorzien om het Russische offensief te stoppen. Hoe kijkt de VS naar de Europese houding ten opzichte van Oekraïne? We spreken met de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Julianne Smith. * Gezinshereniging Turken en Syriërs. Hoe gaat Nederland om met de vluchtelingen die zich in het aardbevingsgebied bevinden en recht lijken te hebben op gezinshereniging met familie in Nederland? Politiek-duider Arjan Noorlander praat ons bij. * Moldavië vreest Russische staatsgreep. In de uitzending de laatste ontwikkelingen.
Desinformatie op bestelling: Israëlisch Team Jorge ontmaskerd. Jarenlang gebruikte het Israëlische spookbedrijf Team Jorge een netwerk met nepaccounts om over de hele wereld desinformatie te verspreiden. * Ondanks oorlog onderzoek naar corruptie in Oekraïne. Een reportage van verslaggever Gert-Jan Dennekamp. * China wil met elektrische auto's ook de Europese markt gaan veroveren. Wat betekent dat voor de Europese auto-industrie en privacyrisico's? * In Amerika is door kunstenaars een rechtszaak gestart over Artificiële Intelligentie in de kunst. Ook in Nederland is er discussie over.
Problematische visa Turkije-Nederland. Minister Wopke Hoekstra doet nog geen toezeggingen over versneld toekennen van visa aan slachtoffers van de aardbeving. * Recessie toch afgewend. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte bekend dat de economie er weer florissanter voor staat. Te gast: Mathijs Bouman. * IS-vrouwen voor de rechter. Twaalf vrouwen staan voor de rechter op verdenking van terroristische misdrijven. * Oekraïense gewonde militairen in Nederland. Door overbelaste of verwoeste ziekenhuizen kunnen veel Oekraïense patiënten geen behandeling krijgen. Er zijn ook particuliere initiatieven: Netherlands for Ukraine Foundation.
Arbeidsomstandigheden op Schiphol. In de studio is Allard van der Beek te gast, hij is hoogleraar arbeid en gezondheidszorg bij het UMC Amsterdam. * Privacywaakhond kritisch op late verstrekking vaccinatiedata. De Autoriteit Persoonsgegevens ziet geen reden waarom de Europese privacywet AVG het verstrekken van vaccinatiegegevens van het RIVM voor oversterfte-onderzoek niet zou kunnen. * Repressie in Turkije. Turkije moet alle zeilen bijzetten om de slachtoffers van de aardbeving van vorige week te helpen. * Honderdduizenden Britten staken. Correspondent Fleur Launspach doet verslag van de grootschalige werkonderbrekingen in het VK.
De slag om Voehledar. Een van de belangrijkste plaatsen waar op dit moment om wordt gevochten in de Donbas in Oekraïne, is het mijndorp Voehledar. Onze verslaggever Gert-Jan Dennekamp maakte er een reportage. * Turkije arresteert aannemers. In Turkije groeit de woede na de zware aardbevingen een week geleden. Turkije pakt inmiddels aannemers op die gebouwen bouwden in het aardbevingsgebied. Maar wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor het instorten van de gebouwen. * Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Werkgevers worstelen met meldingen van grensoverschrijdend gedrag, merken onderzoekers en advocaten in de praktijk.
Dag 6 van de aardbeving: Terwijl het dodental is opgelopen naar ruim 24.000, proberen internationale hulporganisaties met man en macht slachtoffer te helpen in Turkije en Syrië. We spreken met de Nederlandse huisarts Shakib Sana die naar Turkije is afgereisd. * Wat is er veranderd in Iran na de demonstraties. Een reportage van onze verslaggever Zainab Hammoud. * 2023 wordt het jaar van de stakingen. In tal van sectoren leggen werknemers het werk neer omdat werkgevers niet tegemoet willen komen aan hun eisen. Vakbonden merken dat het broeit onder werknemers. De stakingsbereidheid neemt toe, net als de ledenaantallen.
Turkije en de politieke nasleep van de aardbeving. De zoektocht naar overlevenden van de aardbevingen in Turkije en Syrië gaat door, maar er worden nog maar weinig mensen levend gevonden. Ook de noodhulp komt maar moeilijk op gang. Een reportage uit het rampgebied van onze verslaggever Siebe Sietsma. * EU-top over migratie. Sinds 2015 was het aantal asielaanvragen in de Europese Unie niet zó hoog. Te gast is Monica Sie, van Instituut Clingendael. * Stikstof: wie zijn de piekbelasters? Met het laatste nieuws uit Den Haag. * Emissieloos bouwen met elektrisch bouwmaterieel? Hoe haalbaar zijn die ambities?
Zelensky in Brussel. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is in Brussel waar hij het Europees Parlement toesprak. Te gast: Frans Osinga. * Dodental na aardbeving loopt verder op. Het dodental is opgelopen tot meer dan 16.000. We spreken uitvaartondernemer Semih Altay en verslaggever Siebe Sietsma. * Trage verduurzaming industrie. In het klimaatakkoord van 2019 staat dat Nederland als geheel in 2030 ongeveer de helft minder broeikasgassen moet uitstoten ten opzichte van 1990. * Vergeten dorp in omgeving Charkov. Het Oekraïense dorpje Hrakove is sinds september bevrijd. Maar bewoners zijn alles kwijt en op veel plekken liggen nog mijnen.
Wat was Poetins rol bij neerhalen MH17? De Russische president Poetin gaf hoogstwaarschijnlijk toestemming voor het inzetten van de Buk-raket waarmee vlucht MH17 is neergeschoten boven Oekraïne. Er is te weinig bewijs om een nieuwe rechtszaak te beginnen. * Moeizame hulpverlening na aardbeving. Te gast is Akke Boere, operationeel manager bij Artsen zonder Grenzen. * Gambiadeal doorbraak migratiedebat? Gerald Knaus denkt een humane oplossing te hebben: deals met herkomstlanden sluiten om uitgeprocedeerden terug te nemen in ruil voor werkvisa. Duitsland heeft al zo'n afspraak met Gambia. Saskia Dekkers is in Gambia om te zien of de deal werkt.
Zo'n 23 miljoen mensen in Syrië en Turkije zijn getroffen door de aardbevingen en naschokken van gisteren en vandaag, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het dodental staat op ruim 5000, maar de WHO waarschuwt dat het aantal tot 20.000 kan stijgen. Turkije heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de komende drie maanden. Tientallen landen hebben hulp aangeboden. Verslaggever Siebe Sietsma is in Turkije. * Komende maanden presenteert het Rijksmuseum de grootste tentoonstelling over schilder Johannes Vermeer ooit. Er hangen 28 schilderijen van de 17e-eeuwse meester. Te gast: Taco Dibbets, directeur van het Rijksmuseum.
Zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Dodental loopt snel op. Turkije en Syrië zijn getroffen door twee zware aardbevingen. In de uitzending spreken we met mensen ter plaatse, onder anderen een reddingswerker van de Syrische Witte Helmen. Te gast is journalist Sinan Can, die veel door het gebied reisde. * Onrust in coronacommissie. De parlementaire coronacommissie doet onderzoek naar de gang van zaken tijdens de coronacrisis. Goed Haags gebruik is dat de leden tijdens zo'n commissie het onderwerp niet becommentariëren. Maar twee leden hielden zich daar niet aan: kamerlid Van Haga, en FvD'er Pepijn van Houwelingen.
Chinese ballon neergehaald. In de Verenigde Staten heeft het leger gisteren de grote Chinese 'spionageballon' uit de lucht geschoten. Te gast: Chinakenner Ingrid d'Hooghe. * Massale stakingen in het Verenigd Koninkrijk. Al maanden wordt het VK geplaagd door stakingen in de publieke sector. O.a. treinpersoneel en zorgmedewerkers eisen salarisverhoging omdat de inflatie de pan uit rijst. * Eerste film die obesitas serieus neerzet. De film The Whale, genomineerd voor drie Oscars, gaat over Charlie, die meer dan 270 kilo weegt. Hoofdrolspeler is Brendan Fraser. Op het filmfestival van Rotterdam een gesprek met regisseur Darren Aronofsky.
Verkiezingen op komst. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart zijn er vandaag drie partijcongressen: CDA, PvdA en GroenLinks. Bij het CDA is vooral stikstof een heet hangijzer. Bij de PvdA en GroenLinks wordt er gestemd over volgende stappen in de partijfusie. Politiek duider: Nynke de Zoeten. * Waarom vergroent Shell niet sneller? Shell maakte bijna 38,5 miljard euro winst, ruim twintig miljard meer dan een jaar eerder. De kritiek op Shell groeit ook: waarom steekt het bedrijf niet meer geld in groene energie? Hoe zit het precies met die 'groene' investeringen? Onze econoom Mathijs Bouman zoekt het uit.
Gevaar vogelgriep. De vogelgriep is allang geen ziekte meer die eens in de zoveel tijd overwaait uit Azië. De ziekte is hardnekkig bij pluimvee in Europa. Ook slaat de ziekte op steeds meer plaatsen over op zoogdieren, zoals zeehonden. Hoe zorgelijk is die trend? * Minder bijwerkingen door DNA-profiel. Ernstige bijwerkingen van medicijnen nemen met 30 procent af als de dosering wordt afgestemd op het DNA van patiënten. Dat blijkt uit een internationale studie onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum. Met hoogleraar Farmacogenetica Ron van Schaik van het Erasmus MC bespreken we welke kansen dit oplevert voor de zorg.
De organisatie die de problemen van gedupeerden van de toeslagenaffaire moet oplossen, dreigt volledig vast te lopen. Er is sprake van een angstcultuur: ambtenaren durven problemen intern niet aan te kaarten. Te gast: verslaggever Jan Kleinnijenhuis en politiek duider Arjan Noorlander. * Hoe de Leopard opereert. Nederland overweegt óók Leopard-tanks naar Oekraïne te sturen. Wat maakt de Leopard zo speciaal? Te gast: luitenant-kolonel Bas Schillemans, de commandant van het Duits-Nederlandse tankbataljon. * Oekraïners en Russen ooit de beste buren. In het Oekraïense grensstadje Voltsjansk willen ze nu niets meer van hun Russische buren weten.
Wapenvoorraden slinken. De Nederlandse defensievoorraden nemen snel af, nu er van alles naar Oekraïne gaat. Hoe ingewikkeld is het om voorraden aan te vullen? * Meer en meer wapenbezit onder jongeren. Te gast: Bram Mvambanu, jongerenwerker en rapper. Hij ziet al kinderen van twaalf met wapens. Ook te gast: jeugdofficier van Justitie Rianne de Back. * Grensregio's hebben buitenlandse studenten juist nodig. De Tweede Kamer wil dat minister Robbert Dijkgraaf meer doet om toestroom van studenten uit het buitenland te beperken. Maar universiteiten en hogescholen in grensregio's en provincies willen de internationale studenten juist graag hebben.
Meer haatberichten Twitter sinds komst Musk. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken van universiteiten en internetwaakhonden. * Rutte en Macron dineren. De Franse president Emmanuel Macron is in Den Haag. Hij spreekt met premier Rutte onder meer over de migratietop van volgende maand. * Drie jaar na de Brexit. Een verslag van onze correspondent Fleur Launspach. En econoom Mathijs Bouman over de economische vruchten die ze in Groot-Brittannië hebben geplukt van het vertrek uit het Europese samenwerkingsverband.
Kabinet zet dierenwelzijn centraal in de veehouderij, maar wat komt ervan terecht? Door een nieuwe wet moet dierenwelzijn voorop staan. Het kabinet wil dat de sector zelf mag meebeslissen over hoe ver die wet zal gaan. Wat betekent dit allemaal voor de boer, en voor de prijs van melk en vlees? * De toekomst van Philips. Het gaat niet goed met het bedrijf. Maar wat is de uitweg? Te gast: journalist Thieu Vaessen. * Ian McEwan geldt als een van de grootste Britse schrijvers. Hij is in Nederland vanwege het verschijnen van de vertaling van zijn nieuwe roman Lessen. In Carré ging de schrijver in gesprek met Chris Kijne.
Hoe aantrekkelijk is Nederland nog om je bedrijf te vestigen? Steeds minder, zeggen veel bedrijven. Maar een groep buitenlandse bedrijven is juist heel tevreden: ze vestigden hier zelfs hun Europese hoofdkantoor. Te gast: huiseconoom Mathijs Bouman. * Taiwan wil minder afhankelijk zijn van energie uit het buitenland, daarom zet de handelsnatie in op windenergie. * Zaterdag verzamelden honderden activisten zich op de Utrechtsebaan op de A12 in Den Haag om te protesteren tegen overheidssubsidie voor fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas. Demonstranten probeerden onder meer met secondelijm zo lang mogelijk op de snelweg te blijven zitten.
Microchips gemaakt door Nederlandse bedrijven komen, ondanks zware sancties, nog altijd in Rusland terecht. De export loopt via tussenhandelaren. Enkele honderden leveringen zijn naar drie Russische ondernemingen gegaan die gelinkt zijn aan defensiebedrijven. 'Nederlandse' chips worden ook gevonden in Russische wapens. * Activisten van Extinction Rebellion werden gisteren preventief opgepakt voor opruiing. Zij kregen eveneens een gebiedsverbod van drie maanden. We horen het OM over de reden van het oppakken en het gebiedsverbod. Te gast: Sieger Sloot, een van de actievoerders die een gebiedsverbod kreeg.
Veiligheid tientallen sectoren niet gegarandeerd. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De organisatie deed onderzoek naar het eigen toezicht. * Israëlische inval in Palestijns kamp. De afgelopen maanden liepen de spanningen tussen Israël en de Palestijnse gebieden opnieuw fors op. * Wat wilden de Duitse parlementsbestormers? Het werd afgedaan als een operette-coup of een rollator-putsch: de arrestatie van 25 mannen en vrouwen op leeftijd in Duitsland, Oostenrijk en Italië begin december. De gearresteerden zouden van plan zijn geweest het Duitse parlement te bestormen. We spreken met Duitse historici.
Duitse media meldden gisteravond dat Duitsland bereid is de Leopard 2-tanks te leveren. Ook andere landen zouden toestemming krijgen de tanks, die van Duitse makelij zijn, naar Oekraïne te sturen. De onderminister van Buitenlandse Zaken, Andrij Melnyk, spreekt van een historisch besluit, dat op het slagveld een 'gamechanger' zal zijn. * Angst regeert in kapotgeschoten Oekraïense stad Koepjansk. Een reportage van verslaggever Jan Eikelboom. * Het aantal klachten over aannemers is het afgelopen jaar spectaculair gestegen. De drie grootste rechtsbijstandsverzekeraars zien een stijging tot wel vijftig procent.
Corruptie binnen Oekraïense overheid. Na aanhoudende beschuldigingen van corruptie heeft de Oekraïense president Zelensky ontslagen aangekondigd bij de overheid, zonder namen te noemen. Te gast: Bob Deen van Instituut Clingendael. * Te weinig asielopvang. In de lente worden veel asielzoekers verwacht. Juist als veel opvanglocaties sluiten. Bijna 40.000 nieuwe plekken zijn er nodig. Hoe voorkomen we nieuwe noodtoestanden bij Ter Apel? * De stikstofministers. De portefeuilles van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Pieter Adema, en de minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal, liggen dicht bij elkaar.
Corruptiezaak tegen De Mos van start. In Rotterdam is de strafzaak begonnen tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos en zeven anderen. Verslaggever Gert Janssen volgt de zaak en schuift aan in de studio. * Wat wilden de Duitse parlementsbestormers? De gearresteerden waren verenigd in hun afkeer van de Bondsrepubliek Duitsland, die ze niet erkennen en die ze omver wilden werpen. * Leopard-tanks naar Oekraïne? We hebben het over de overwegingen van landen als Polen en Duitsland. Maar ook over de economie in Oekraïne, die enorm lijdt onder de oorlog. * Wat betekent het goede stikstofnieuws? We spreken stikstofexpert Jan Willem Erisman.
Duits-Franse top. Frankrijk en Duitsland staan vandaag stil bij het 60 jaar oude vriendschapsverdrag tussen beide landen waarmee de naoorlogse verzoening tussen de landen werd bezegeld. Het is vooral een aanleiding waarbij Duitsland en Frankrijk in roerige tijden weer nader tot elkaar willen komen. Te gast is oud-ambassadeur in Parijs, Ed Kronenburg. * De grenzen van grenzen van online uitingen. Hoe ver reikt de macht van de burgemeester om een inwoner te verbieden een bepaalde uiting te doen op internet? Dat is de vraag waar de bestuursrechter in Utrecht zich momenteel over buigt.
Vertrekt de VN uit Mali? In Mali is een ongekende humanitaire ramp gaande. Vrijwel alle grote wereldproblemen komen er samen: oprukkend jihadisme, een aanstaande migratiegolf en humanitaire rampspoed. We bespreken de situatie met oud-commandant Kees Matthijssen. * Toch geen uitstel voor afbouw mestderogatie. Nederlandse boeren mogen meer mest uitrijden dan boeren in andere Europese landen. Mis, blijkt nu: Nederland moet van de Europese Commissie per direct serieuze stappen zetten om de hoeveelheid uitgereden mest omlaag te krijgen. * Verzet tegen energieknooppunt. Het Nederlandse elektriciteitsnet zit op veel plekken vol.
Minister Ollongren over topoverleg in Ramstein. Op de Duitse vliegbasis Ramstein komt vandaag de Ukraine Defence Contact Group bijeen, om te praten over militaire steun aan Oekraïne. In de groep zitten de defensieleiders van zo'n vijftig landen, waaronder onze minister Kajsa Ollongren. Ze is te gast. * Het dossier van de zaak De Mos. Hij was de grote winnaar van de Haagse gemeenteraadsverkiezingen in 2018: Richard de Mos, met zijn Groep De Mos. Maar hij heeft er maar kort van kunnen genieten, want anderhalf jaar later verloor hij zijn baan alweer omdat hij verdacht werd van corruptie. Een inkijkje in het strafdossier.
Meer dan honderd minderjarige meisjes online afgeperst. Te gast is Anke van Dijke, directeur van Fier, het expertise- en behandelcentrum voor slachtoffers van seksueel geweld. * Voldoende steun aan Oekraïne van het Westen? Te gast is Robert Serry, oud-ambassadeur van Nederland in Oekraïne. * Oekraïne: BBQ'en aan het front. Edward Hirschfeld uit Utrecht heeft in zijn eentje een veldkeuken opgezet en bereidt vlees voor de soldaten aan het front. * 'Bewindslieden mogen chats niet verwijderen'. Te gas is ACOI-voorzitter Ineke van Gent. * Wat maakte Ardern zo populair? Jacinda Ardern stopt volgende maand als premier van Nieuw-Zeeland.
In Brussel wordt vandaag de vervanger gekozen van de Griekse Europarlementariër Eva Kaili, die in december uit haar functie werd gezet en nu in de gevangenis zit. Een interview met EU-parlementsvoorzitter Roberta Metsola over de aanpak van corruptie. * Het is twee jaar geleden dat de gedupeerden van de toeslagenaffaire een compensatie toegezegd hebben gekregen. Maar de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vreest dat het nog jaren gaat duren voordat ze ook daadwerkelijk volledig gecompenseerd zijn. * Superrijken willen meer belasting betalen om de extreme ongelijkheid in de wereld aan te pakken. * Krijgt Oekraïne Duitse Leopard 2-tanks?
Biden ontvangt Rutte en Hoekstra. Mark Rutte en Wopke Hoekstra praten met Joe Biden en Antony Blinken o.a. over de oorlog in Oekraïne en chipmachinefabrikant ASML. * ASML pion in chipoorlog VS en China. De VS wil met nieuwe exportregels de technologische en militaire vooruitgang van China vertragen. Voor productie van geavanceerde chips heeft China het Nederlandse ASML nodig, maar de Amerikanen willen dat Nederland stopt met leveren aan China. * Huiveringwekkende getuigenissen uit de loopgraven. Jan Eikelboom is bij de befaamde 93e Brigade, de stormtroepen van het Oekraïense leger in Bakhmut en Soledar, vlak voor ze terugkeren naar dat front.
Russische dreiging. De oorlog in Oekraïne duurt voort. Zo vuurt Rusland nog geregeld raketten af of het land, afgelopen weekend nog werd een appartementencomplex geraakt door een raket, met 40 burgerdoden als gevolg. Onze verslaggever Jan Eikelboom is in Dnipro en doet verslag vanuit een stad onder vuur. Daarnaast kijken we naar de komende maanden. Rusland lijkt zich voor te bereiden op een offensief. * Wantrouwen in Finland. In onze serie De Nieuwe Muur verkent verslaggever Saskia Dekkers het snel veranderende Europa na de inval in Oekraïne. Dit keer is ze in Finland, waar het wantrouwen jegens Russen flink is gegroeid.
Waarom wil Nederland Russische vluchtelingen terugsturen naar Rusland? Staatssecretaris Eric van den Burg acht het 'niet reëel' dat ze naar het front worden gestuurd. Maar heeft hij genoeg informatie over Rusland om die afweging te kunnen maken? Te gast in de studio is hoogleraar migratierecht Thomas Spijkerboer. * Felle kritiek op wet voor verantwoord ondernemen. Kinderarbeid, gevaarlijke of ongezonde werkomstandigheden: ondanks de toenemende goede voornemens van het bedrijfsleven, gebeurt het nog steeds. Daar zou de initiatiefwet 'verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen' verandering in moeten gaan brengen.
Nieuw offensief vanuit Belarus? Na twee weken van relatieve rust zijn er vandaag weer raketten afgevuurd op Kiev. In de grensregio nabij Belarus zijn ze nog maar net bijgekomen van de vorige aanval. Verslaggever Jan Eikelboom is bij de nieuwe besneeuwde stellingen van de Oekraïners, waar ze zich goed voorbereiden op een eventueel nieuw offensief. * Verplichte vertrouwspersonen in strijd grensoverschrijdend gedrag. Het kabinet kwam gisteren met een nationaal actieprogrogramma. We praten erover met Mariette Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag.
ChristenUnie-leider Segers in de studio over zijn vertrek uit de politiek. Gert-Jan Segers is in de studio om terug te blikken op zijn politieke carrière. * Oliegigant ExxonMobil voorspelde de opwarming van de aarde al precies. Olie- en gasbedrijf ExxonMobil wist al in de jaren 70 wat het gebruik van fossiele brandstoffen zou betekenen voor de opwarming van de aarde. Toch zaaide de oliegigant publiek twijfel, toen wetenschappers met soortgelijke klimaatmodellen kwamen. * Mijn lieve gunsteling op het toneel. Het boek Mijn lieve gunsteling, van Marieke Lucas Rijneveld, is door het Internationaal Theater Amsterdam bewerkt voor het toneel.
Felle gevechten om zoutmijn Oekraïne. We bespreken de situatie met Frans Osinga, hoogleraar Krijgswetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie. * Spoedzorg onder druk. Urenlang wachten op een ambulance: in het Verenigd Koninkrijk is het al realiteit. Tot nu toe is daarvan in Nederland nog geen sprake, maar de grenzen van de spoedzorg zijn wel in zicht. * Klimaatverhuizingen onafwendbaar. Wereldwijd passen steden en dorpen zich aan aan het extremere weer. Maar soms is de conclusie dat verhuizen verstandiger is. In de VS heeft de regering nu 130 miljoen dollar uitgetrokken om kwetsbare gemeenschappen te helpen bij hun klimaatverhuizing.
Ontvoeringen Oekraïense kinderen. Rusland heeft een wet veranderd die het mogelijk maakt buitenlandse kinderen sneller te adopteren. Gevolg: Oekraïense kinderen uit weeshuizen worden weggehaald door Russische soldaten en de grens over gezet. Dat is deportatie, vinden Oekraïners. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp maakte een reportage en we praten door over deze kinderontvoeringen met Lisa Gaufman, universitair docent Russische politiek verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. * Innovaties vliegindustrie. We kijken welke initiatieven er al zijn en wat je als consument zelf al kan doen.
Poetin ziet homo's als vijand. Door nieuwe anti-homowetten is het leven van Russische lhbti'ers nog ingewikkelder geworden. Het is nu illegaal om informatie over 'niet-traditionele seksuele relaties' te verspreiden. Iris de Graaf spreekt een aantal lhbti'ers in Moskou. * Iraanse gemeenschap in gesprek met premier. Leden van de Iraanse gemeenschap in Nederland spreken vandaag met premier Rutte en minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken. Ze willen dat het kabinet harder optreedt tegen het Iraanse regime. Historicus Peyman Jafari is te gast. * Hebben SIRE-campagnes effect? De Stichting Ideële Reclame start een campagne tegen polarisatie.
Spermakwaliteit holt achteruit. Chemische stoffen in dagelijkse producten van plastic, crèmes en parfum, zogenoemde hormoonverstorende stoffen, zijn schadelijk voor de vruchtbaarheid en moeten aan banden worden gelegd. Dat zeggen de belangrijkste Nederlandse experts op dit gebied. * Arrestaties in Brazilië. Gisteren bestormden duizenden Bolsonaro-aanhangers het Braziliaanse Hooggerechtshof, het parlement en het presidentiële paleis in Brasilia. Honderden mensen zijn aangehouden, maar hoeveel mensen er exact zijn vastgezet is niet duidelijk. We bespreken de gebeurtenissen tot nu toe met hoogleraar Latijns-Amerikaanse Studies Kees Koonings.
Demonstraties tegen ultrarechtse Israëlische regering. In Tel Aviv hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen de nieuwe regering van Benjamin Netanyahu. De demonstranten hekelen de nieuwe coalitie, de meest rechtse en conservatiefste ooit in Israël. We praten met antropologe Erella Grassiani. * Afghanen vertrekken, en niet naar Europa. Afghanen verlaten massaal hun land, vooral vanwege armoede. De meesten gaan naar Pakistan en Iran om te werken. Zainab Hammoud ziet hoe het die mensen vergaat. * Ander stroomnet, ander landschap. Het Nederlandse elektriciteitsnet zit vol. Het moet flink worden uitgebreid. Dat heeft gevolgen voor ons landschap.
Wat was de rol van het koningshuis in de slavernij? Wat precies de rol was is nooit goed uitgezocht. In december kondigde koning Willem-Alexander een onderzoek aan. Wat zijn de belangrijkste vragen die nog ingevuld moeten worden? * Protest tegen Iraanse repressie in Charlie Hebdo. Drie cartoons uit Nederland kwamen in de Iran-editie van Charlie Hebdo. We spreken met de twee makers. * Strenge asielregels in Zweden. Decennialang werden politieke vluchtelingen in Zweden met open armen ontvangen. Nu is alles anders. Ultrarechts won flink bij de verkiezingen en Turkije zet Zweden onder druk. Is dit het einde van Zwedens positie als toevluchtsoord?
Advies gevraagd voor maatregelen China. Minister Ernst Kuipers heeft het Outbreak Management Team advies gevraagd over extra maatregelen voor reizigers die uit China naar Nederland reizen. We spreken viroloog Marion Koopmans. * 'Steun demonstranten in Iran'. Tien partijen in de Tweede Kamer spreken hun steun uit aan Iraniërs en roepen op tot sancties. We spreken Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA). * Herwaardering van het platteland. Na een jaar boerenprotesten, gesteggel over stikstof en piekbelasters, is het tijd voor herwaardering van het boerenlandschap. Dat zegt planoloog en hoogleraar revitalisatie van landelijke gebieden Zev Hemel.
De gijzeling van twintig onwillige Republikeinen. Na twee dagen is er nog steeds geen nieuwe voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gekozen. Zolang er geen nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is gekozen, ligt de Amerikaanse politiek stil. Te gast is Amerikanist Koen Petersen. * Woedende reacties op ban reclame bushokjes. Noord-Holland verbiedt per direct reclame voor vlees, vis en fossiele producten als vliegreizen en benzineauto's in de abri's in bushokjes in eigen beheer. * China ruikt kans in Afghanistan. We Besteden deze week aandacht aan de situatie in Afghanistan. Vandaag aan de economie.
In Rusland klinkt kritiek op de eigen legerleiding na de Oekraïense raketaanval op een gebouw met Russische troepen in de bezette stad Makijivka. Te gast: Ruslandkenner Hubert Smeets. * Wie met schuldproblemen kampt, komt al gauw in contact met de rechter. Maar een klein percentage van de wanbetalers komt opdagen op hun zitting. Enkele rechtbanken experimenteren nu met andere manieren om met betalingsachterstanden om te gaan. * Toeval of niet, sinds de oorlog in Oekraïne wemelt het in Scandinavië van de grote spionagezaken met Russen in de hoofdrol. We kijken naar Zweden, waar vooral zorgen zijn over economische en technologische spionage.
Wat betekent de lagere gasprijs? De gasprijs is gedaald tot ongeveer het niveau van begin 2022. Wanneer zullen consumenten lagere tarieven terugzien op hun rekening? Is het prijsplafond nog nodig nu de gasprijs daalt? Te gast: energie-expert Marien Boonman. * Groene pistes: einde van de wintersport? Populaire skigebieden hebben te maken met te weinig sneeuw. Gebruik van kunstsneeuw leidt tot veel discussie. * Spionnen in Scandinavië: de 'illegalen'. De afgelopen jaren, met name na de Russische inval in Oekraïne, hebben westerse landen honderden Russische ambassademedewerkers uitgezet op verdenking van spionage. Hoe gaan de spionnen te werk?
Gaan we volgend jaar weer knallen met Oud en Nieuw? Het is een jaarlijks terugkerende discussie: moet er een vuurwerkverbod komen? * Nier te koop. Onze verslaggever Zainab Hammoud maakte een serie reportages in Afghanistan. Dit keer is te zien hoe de financiële zorgen van een vader zó groot zijn dat hij besluit de nier van zijn zoontje te verkopen. Zainab schuift aan in de studio om te vertellen over haar ervaringen in Afghanistan. * Wat doen we met Chinese toeristen? Het coronavirus woekert door de Chinese samenleving en het zicht op het virus is volledig zoek. Kunnen we voorkomen dat mutanten van het virus vanuit China naar Nederland komen?
China en Rusland zoeken steeds vaker toenadering. Ook vandaag was er een gesprek tussen de Russische leider Vladimir Poetin en de Chinese president Xi. Wat kunnen beide landen voor elkaar betekenen en wat betekent hun toenadering voor de oorlog in Oekraïne? Deskundigen laten hun licht hierover schijnen. * De Oekraïense cameraman Bohdan filmt sinds het begin van de oorlog reportages voor Nieuwsuur. Nu vertelt hij zijn eigen verhaal, en hoe het is om in oorlogstijd je camera op te pakken. * Laurens Ham, Mirthe van der Drift en Rose Heijnen maakten een podcast voor NPO2- Doe Maar Normaal - over de geschiedenis van protestliederen in Nederland.
Kantoren overheid voldoen niet aan nieuwe regels. In 2017 werd de energielabel C-verplichting aangekondigd en een jaar later vastgelegd in het Bouwbesluit. * Hoe vergaat het teruggekeerde Oekraïners? Zo'n dertig Oekraïense vluchtelingen stapten in het voorjaar in een grote bus, geladen met hulpgoederen. Nieuwsuur filmde hun bijna 24-uur durende reis, van het moeilijke afscheid van hun Nederlandse gastgezin tot aan de Poolse grens met Oekraïne. * Overleg EU: reizigers uit China testen of niet? We spreken erover met viroloog Marc Van Ranst.
Ondanks de oorlog gaat het culturele leven in de Oekraïense havenstad Odessa door waar het kan. Daarbij liggen Russische componisten, schrijvers en dichters wel onder een vergrootglas. Hebben zij zich ooit over Oekraïne uitgesproken? * De Britten hadden een turbulent jaar. Wat doet dit met meest kwetsbare groepen? Nieuwsuur bezocht Carlton in Glasgow, een van de armste buurten van het VK. Eén op de twee kinderen leeft hier in armoede. * Garnalenvissers vrezen stikstofmaatregelen. Op 1 oktober moet de hele vloot zijn uitgerust met schone motoren. Maar die datum is volgens de vissers niet haalbaar. Veel vissers vrezen voor een faillissement.
Enorme coronagolf in China. China probeerde lang met een zero-covidbeleid de ziekte te bestrijden. Maar begin deze maand werden de regels, na protesten in het land, grotendeels losgelaten. Inmiddels is er een grote uitbraak van covid. Hoe ernstig de situatie is, is niet bekend. * Executies door het Russische leger in Stary Bykiv. Met het vertrek van de Russen uit delen van Oekraïne in april dit jaar, kwamen ook de eerste berichten naar buiten over misdrijven door het Russische leger. Begin april heeft het Russische leger zes mannen vermoord in het dorp Stary Bykiv. Zij blijken niet de enigen te zijn. Een reportage van Gert-Jan Dennekamp.
Nieuwe wet om politieke partijen te verbieden. Te gast is Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht. * Buy now, pay later. Apps als Tinka, Klarna, Riverty, of Billink schieten de rekening van consumenten aan een webwinkel gratis voor. De consument heeft dan tot 45 dagen de tijd om de rekening te betalen. Maar ben je te laat, dan kun je hoge boetes krijgen. * Op reis door Transnistrië. In de serie De Nieuwe Muur reist Europacorrespondent Saskia Dekkers door een snel veranderend Europa. Dit keer is ze in het oosten van Moldavië, aan de grens met Oekraïne, waar de afvallige, pro-Russische regio Transnistrië ligt.
DNB-president Klaas Knot: 'Lonen moeten omhoog'. Werknemers moeten meer gecompenseerd worden voor de hoge inflatie, zegt Klaas Knot. Hij is te gast. * Kabinet doet te weinig voor mensen met schulden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten vindt dat het kabinet te weinig doet voor mensen met schulden. * Demonstraties tegen vrouwenverbod bij universiteiten. Vrouwen zijn in Afghanistan sinds deze week niet meer welkom op universiteiten. Dat heeft de taliban bepaald. * Feestdagen in Oekraïne. Rudy Bouma was in Odessa, waar veel mensen zonder elektriciteit en verwarming leven. Toch probeert iedereen er het beste van te maken met de feestdagen.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is onderweg naar de Verenigde Staten waar hij een ontmoeting heeft met de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis. Daarna is er een persconferentie, gevolgd door een toespraak van Zelensky in het Congres. Te gast: Peter Wijninga, oud-luchtmachtofficier en nu militair expert bij het Haagse Center for Strategic Studies. * Vandaag maakt de jury bekend wie de P.C. Hooft-prijs 2023 voor beschouwend proza krijgt.
Het prijsplafond onder de loep. In een weekend, een dag en een nacht werd het in elkaar geschroefd: een miljardenplan zodat de energierekening van zo'n beetje iedereen wordt gecompenseerd. Vanavond een reconstructie. * 'Justitie moet Trump vervolgen'. De Amerikaanse parlementscommissie die de aanloop náár en de bestorming ván het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021 heeft onderzocht, wil dat oud-president Donald Trump wordt vervolgd voor zijn rol bij die gebeurtenis. Te gast is Amerikanist Koen Petersen. * Voetbal zonder publiek? De politievakbond stelt voor dat Eredivisie-wedstrijden voortaan zonder publiek worden gespeeld.
De reacties na de excuses. Wat was aangekondigd als een 'betekenisvolle' dag, mondde uit in excuses voor het Nederlandse slavernijverleden. Premier Rutte sprak van een misdaad tegen de menselijkheid. Wij spreken met Dagmar Oudshoorn, voorzitter van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Verder zijn we in de landen voor wie de excuses bedoeld zijn. * 30 procent biodiversiteit. Over acht jaar moet 30 procent van aarde beschermd gebied zijn, zo heeft de VN bepaald. Hoe realistisch is die ambitie en wat betekent het voor Nederland? Op die vragen antwoordt Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof.
Iedereen gaat betalen voor CO2-uitstoot. Inwoners van de Europese Unie moeten gaan betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. * Protest in Paramaribo. Drie Surinaams-Nederlandse stichtingen hebben een oproep gedaan om in Paramaribo te demonstreren. Een van hen is de Federatie van Grassroots Afro Surinamers in Suriname. We schakelen met correspondent Nina Jurna in Paramaribo. * Winterkou in Cherson. Rusland blijft de kritieke infrastructuur van Oekraïne bestoken met raketten. Verslaggever Rudy Bouma filmde de herstelwerkzaamheden aan hoogspanningsmasten in de regio-Cherson én ging mee met de distributie van houtkachels.
Poetin bezoekt bondgenoot Loekasjenko. De Russische president Vladimir Poetin bezoekt maandag Belarus. Daar ontmoet hij de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko, zijn bondgenoot. We praten erover met verslaggever Gert-Jan Dennekamp. * Gevecht om FM-frequenties. De radiowereld kijkt gespannen uit naar dinsdag. Dan doet de rechter uitspraak in een zaak die de macht van commerciele radioreuzen aan het wankelen kan brengen. Het gaat allemaal om FM-frequenties. * Terug naar de geboorteplaats van Pelé. De gezondheid van de 82-jarige Braziliaanse voetballegende Pelé is uiterst broos.
Suriname: strijkt Kaag de plooien glad? Vicepremier Sigrid Kaag is in Suriname, waar ze praat over het voornemen van de Nederlandse staat om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. De dag begint met een ontmoeting met president Chan Santokhi. * Slimme chatbox: de grens tussen echt en kunstmatig. Het programma ChatGPT kan op basis van kunstmatige intelligentie ingewikkelde betogen en complete werkstukken schrijven. Te gast is Jelle Zuidema, universitair hoofddocent natuurlijke taalverwerking aan de Universiteit van Amsterdam. * Aanvallen op Cherson houden aan. Verslaggever Rudy Bouma doet verslag vanuit de zwaar getroffen stad.
Slavernij-excuses, waarom eigenlijk? Wie precies biedt de excuses aan, en wanneer? Dat bespreken we met nazaten in Suriname, en in Nederland. * Tekort verpleeghuisbedden groeit snel. Te gast is Bianca Buurman, hoogleraar acute ouderenzorg en voorzitter van de Beroepsgroep van Verpleegkundigen en Verzorgenden. * Film over overdaad en kapitalisme. Het is maar enkele regisseurs gelukt om twee keer de grootste filmprijs van Europa te winnen: de Gouden Palm voor beste film. De Zweedse regisseur Ruben Östlund is er sinds dit jaar één van. Wij zochten Östlund op.
Hugo de Jonge heeft er bijna een jaar opzitten als minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Begin dit jaar begon hij ambitieus: er moeten 900.000 nieuwe woningen gebouwd worden. Maar stikstof, stijgende rentes, de oorlog in Oekraïne... het helpt allemaal niet bij de uitvoer van de plannen. Hugo de jonge is te gast. * Corruptie in het Europees Parlement. We spreken Katarina Barley, vicevoorzitter van het Europees Parlement. * Op zoek naar opvangplekken voor asielzoekers gaat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) volgens verschillende burgemeesters te ver. Zij voelen zich overrompeld en buiten spel gezet.
'Vrede slaagt alleen met westerse veiligheidsgaranties'. Vrede tussen Rusland en Oekraïne lijkt verder weg dan ooit. We spreken de Nederlandse topdiplomaat Robert Serry, oud-ambassadeur in Oekraïne, en de Deense oud-secretaris-generaal van de NAVO Anders Rasmussen. * Politiek verdeeld over arbeidsmigratie. Vanavond een debat tussen Lilian Marijnissen, voorzitter van de SP-fractie in de Tweede Kamer, en Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66. * Tweede executie in Iran. Iran heeft voor de tweede keer iemand geëxecuteerd die betrokken was bij de grootschalige protesten in het land. Te gast is de Iraans-Nederlands historicus Peyman Jafari.
Nederland wil Oekraïne-tribunaal. Nederland wil gastland worden voor een speciaal tribunaal dat de verantwoordelijken voor de Russische oorlog tegen Oekraïne moet berechten. Marieke de Hoon, deskundige op het gebied van internationaal strafrecht, legt uit wat dit betekent. * Topambtenaren logen mogelijk bij toeslagenverhoren. De Rijksrecherche is een onderzoek gestart naar het mogelijk plegen van meineed bij de parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag. * Racisme op de werkvloer bij Buitenlandse Zaken. We spreken met Nori Spauwen, voormalig diversiteitscoördinator bij BuZa.
Flinke strijd in eerste jaar coalitie. De fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen hebben een turbulent jaar achter de rug. De vier politiek leiders moeten het regeerakkoord bewaken en zich tegelijkertijd met hun partij zien te onderscheiden. De fractievoorzitters blikken terug en we spreken met politiek duider Nynke de Zoeten. * Ophef over Twitter. Elon Musk wil van Twitter een 'bastion van vrije meningsuiting' maken. De miljardair heeft grote plannen met het berichtenplatform, maar zijn beleid staat onder druk: medewerkers en adverteerders vertrekken en er zijn zorgen over de stabiliteit van het bedrijf. Zet Musk zijn plannen door?
Belangenorganisaties sturen eisenpakket voor slavernij-excuses naar kabinet. Alleen met het inwilligen van deze en nog meer eisen gaan de partijen akkoord met de publieke excuses van het kabinet. * Qatarese corruptie in het Europees Parlement? De autoriteiten in België verdenken 'een Golfstaat' van omkoping en corruptie in het Europees Parlement. Te gast: directeur van Transparency International, Michiel van Hulten. * Een nieuwe procedure voor orgaandonatie na euthanasie. Een huisarts en dokter van het Isala-ziekenhuis in Overijssel hebben een bijzondere procedure ontwikkeld: de euthanasie kan thuis beginnen, maar eindigt in het ziekenhuis.
Rapport over steun aan Syrische strijders. De regering nam grote risico's met een steunprogramma aan Syrische strijdgroepen. Het is onduidelijk waar de steun, miljoenen euro's aan materiaal, is terechtgekomen en hoeveel groeperingen er zijn gesteund. * CEO Essent over prijsplafond. Hoe bereiden energiebedrijven zich voor op de nieuwe situatie? Te gast: Resi Becker, bestuursvoorzitter van energieleverancier Essent. * Oppositiepoliticus cel in voor verspreiden nepnieuws. De Russische oppositiepoliticus Ilja Jasjin heeft volgens de rechtbank in Moskou nepnieuws verspreid en krijgt een celstraf van 8,5 jaar. Te gast: correspondent Iris de Graaf.
Amerikaanse basketbalster Griner vrij na ruil. We praten erover met onderhandelaar Fleur Ravensbergen. * Hoe schadelijk is nieuwe serie voor koningshuis? De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan hebben in een nieuwe Netflix-serie opnieuw uitgehaald naar de Britse roddelpers. We bespreken de serie met oud-correspondent Tim de Wit en reputatie-manager James Brilliant. * Rellende Marokkanen: de remedie? Verschillende steden bereiden zich verschillend voor, want zaterdag speelt Marokko tegen Portugal. * Albanezen in het VK. Het Verenigd Koninkrijk heeft plots te maken met duizenden Albanezen die illegaal het land inkomen.
In Duitsland zijn 25 leden en aanhangers van een extreemrechtse beweging opgepakt. Volgens de Duitse justitie waren zij van plan om gewapend het Duitse parlement te bestormen. Op meer dan honderd locaties in het hele land werden invallen gedaan. Het is een van de grootste anti-terrorismeacties in jaren. Te gast: terrorisme-expert Beatrice de Graaf. * De Frozen Zoo in San Diego bevat de grootste collectie cellen, zaad en embryo's van gewervelde dieren ter wereld, veelal van dieren die met uitsterven worden bedreigd. * Zijn de versoelpelingen van de coronaregels in China het gevolg van de protesten? Te gast: China-deskundige Jonathan Holslag.
